VIDEO Armenia: „Trupele ruse de menținere a păcii trebuie să rămână”. Aviz Republicii Moldova

DE Adina Mutăr | Actualizat: 04.08.2022 - 17:12
Armenia: „Trupele ruse de menținere a păcii trebuie să rămână”/foto: nytimes
Armenia: „Trupele ruse de menținere a păcii trebuie să rămână”/foto: nytimes

Evenimentele din Nagorno-Karabah evocă o serie de întrebări cu privire la activitățile contingentului rus de menținere a păcii, a declarat joi premierul Armeniei, Nikol Pașinian, în cadrul unei ședințe de guvern.

SHARE

„O serie de evenimente care au avut loc în Nagorno-Karabah începând din 2020, inclusiv cele din ultimele zile, evocă întrebări din partea publicului armean cu privire la conținutul și natura operațiunii de menținere a păcii în Nagorno-Karabah. În acest context, există o nevoie urgentă de a conveni asupra detaliilor operațiunii de menținere a păcii de acolo", a spus el.

Pașinian consideră că prezența și activitatea forțelor ruse de menținere a păcii în Nagorno-Karabah ca fiind un factor-cheie pentru „menținerea securității armenilor” și a apreciat eforturile Rusiei de a asigura securitatea și stabilitatea în regiune.

Militarii armeni nu servesc în Nagorno-Karabah, iar armata republicii nerecunoscute nu va trebui să rămână în serviciul de luptă, dacă există garanții din partea Rusiei și Azerbaidjanului că linia de dezangajare nu va fi încălcată, a declarat joi premierul Armeniei, Nikol Pașinian.

Partea azeră a susținut însă că a lansat o operațiune de represalii împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah, după ce Armenia a deschis focul de pe poziții ocupate de forțele ruse, acestea fiind responsabile de tot felul de activități de sabotaj a acordului mediat de Moscova.

Citește și

VIDEO Putin deschide un nou front în Nagorno-Karabah. Conflictul a pornit de pe pozițiile forțelor ruse

VIDEO Mercenarii ruși Wagner fură aurul Sudanului pentru a finanța războiul lui Putin

Conflictul a escaladat treptat din luna mai, ajungând la confruntări directe în iulie.
Cel puțin trei soldați au fost uciși în urma unei noi izbucniri a luptelor dintre Armenia și Azerbaidjan în enclava disputată Nagorno-Karabah, ceea ce a determinat apeluri internaționale pentru o detensionare imediată a situației.

Doi militari armeni au murit și alți 14 au fost răniți când trupele azere au tras cu lansatoare de grenade și au folosit drone de atac, după ce armata separatistă a încălcat acordul de încetare a focului care a pus capăt războiului din 2020. 

Lucrurile se precipită și în Republica Moldova cu așa-zisele trupe ruse de „menținere a păcii” staționate în Transnistria.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova nu a permis în iulie trupelor ruse să intre pe teritoriul său

„Ofiţerii aşa-numitului grup operaţional de trupe ruse – formaţiune ilegală pe teritoriul ţării noastre care încalcă statutul de neutralitate – nu au fost admişi pe teritoriul Moldovei. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia autorităţilor din Republica Moldova cu privire la necesitatea reluării necondiţionate a procesului de retragere a trupelor ruse şi a depozitelor de muniţii din ţara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt, Daniel Vodă.

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te