VIDEO Are nevoie Ucraina de tancurile M1 Abrams pentru a lupta împotriva Rusiei? Marele dezavantaj

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.01.2023 - 09:25

În timp ce Ucraina continuă să lupte pentru a alunga invadatorii ruși de pe teritoriul său, conducerea militară ucraineană a cerut Statelor Unite să furnizeze tancuri M1 Abrams, echipamente grele pe care administrația Biden a fost reticentă să o ofere până acum.

SHARE

La 6 ianuarie 2023, Laura K. Cooper, adjunctul asistentului secretarului apărării, a explicat într-o conferință de presă la Pentagon:

"Suntem absolut de acord că Ucraina are nevoie de tancuri", a spus ea, dar a susținut că ucrainenii au greșit când au solicitat Abrams. Trebuie să fim conștienți de considerentele legate de întreținere și susținere cu tancurile și, cu siguranță, știm că tancul Abrams, pe lângă faptul că este un consumator de benzină, este destul de - destul de dificil de întreținut", a spus ea pentru a explica de ce administrația a considerat că Ucraina ar trebui să se concentreze în schimb pe tancurile sovietice sau rusești T-72 renovate în Olanda.

Ucrainenii sunt recunoscători pentru asistența americană și occidentală. Vorbind în fața unei sesiuni comune a Congresului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost efuziv.

"Vreau să vă mulțumesc, tuturor. Mulțumesc fiecărei familii americane, care prețuiește căldura căminului său și dorește aceeași căldură altor oameni", a spus el.

 "Îi mulțumesc președintelui Biden și ambelor partide de la Senat, dar și Camerei, pentru ajutorul neprețuit. Le mulțumesc cetățenilor dumneavoastră și cetățenilor dumneavoastră care au sprijinit Ucraina în acest an, care i-au găzduit pe ucrainenii noștri, pe oamenii noștri. Care au fluturat steagurile noastre naționale, care au acționat pentru a ne ajuta."

În timp ce sprijinul SUA pentru Ucraina este binevenit și înțelept, eforturile constante ale Casei Albe și ale Pentagonului de a ghici și de a manipula procesul decizional ucrainean sunt contraproductive. Nimeni nu cunoaște atât câmpul de luptă, cât și inamicul mai bine decât ucrainenii.  

Ucrainenii își amintesc că, în urmă cu doar un an, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, pe baza evaluărilor de informații produse de cei mai buni și mai străluciți din cadrul Agenției Centrale de Informații și al Agenției de Informații a Apărării, i-a recomandat lui Zelenski să își evacueze țara pe fundalul unei victorii inevitabile a Rusiei.

Generalii în retragere au vorbit despre puterea și capacitățile armatei ruse. Aceștia au amplificat erorile pe care le-au auzit de la colegii care încă mai sunt în uniformă sau care servesc în comunitatea serviciilor de informații. În retrospectivă, este clar că s-au înșelat, iar Zelenski a avut dreptate. În astfel de circumstanțe, ar fi bine ca Casa Albă să transfere câteva zeci sau sute de Abrams nu va diminua puterea militară a Statelor Unite. 

Problema tancurilor sovietice

Acest lucru nu înseamnă că Ucraina nu poate folosi T-72. Cadrul de tancuri al Ucrainei este deja bine antrenat și capabil să opereze nu numai T-72, ci și toate modelele majore de tancuri din blocul estic - T-62, T-64, T-80, T-84 și T-90 - construite nu numai pe baza vechilor stocuri sovietice, ci și a variantelor poloneze, cehe, ucrainene și slovene mai recente.

Problema este că numărul de tancuri și muniția disponibilă pentru acestea sunt din ce în ce mai puține. Nu există o astfel de penurie de Abrams și de muniția sa. Transferul chiar și a câtorva sute de Abrams M1 nu va diminua semnificativ puterea militară sau pregătirea de luptă a Statelor Unite.

M1 Abrams, cheia războiului. Cel mai mare dezavantaj

M1 Abrams îndeplinește un rol militar iminent. În timp ce forțele ucrainene continuă să lupte în Donețk și Luhansk, forțele ucrainene trebuie să se pregătească din nou pentru lupta urbană în orașele și localitățile din Donețk, Luhansk și, în cele din urmă, în Crimeea. Când Rusia a invadat în 2022, de exemplu, Mariupol era al zecelea oraș ca mărime al Ucrainei, aproximativ cât Minneapolis. În timp ce asediul și ocupația Rusiei au lăsat Mariupol o coajă a ceea ce a fost, Ucraina va avea nevoie de tancuri pentru a recuceri orașul și pentru a minimiza propriile pierderi.

Cu siguranță, Abrams-urile au dezavantaje, iar consumul de combustibil este unul dintre ele, dar Ucraina are o viziune pe termen lung. L-am întrebat pe Yuriy Sak, un consilier al Ministerului ucrainean al Apărării, despre preocupările Pentagonului cu privire la faptul că Abrams sunt consumatoare de combustibil.

El a recunoscut problema, dar a comentat: "Viețile soldaților noștri, suferința oamenilor din război și din teritoriile ocupate costă mai mult decât combustibilul. Cu cât avem mai multe tancuri, cu atât mai repede vom câștiga războiul și [vom câștiga] o pace dreaptă".

Încheierea războiului, o miză uriașă

O victorie ucraineană mai rapidă ar trebui să fie un interes național american. Nu numai că o victorie mai rapidă va salva vieți și va restabili stabilitatea, dar o victorie ucraineană va avea, de asemenea, ramificații de mai mare anvergură. Cea mai bună modalitate pentru Statele Unite, statele europene și NATO de a pune capăt capacității Turciei de a șantaja alianța defensivă va fi să pună capăt conflictului de pe urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan încearcă să profite.

Încheierea războiului va reduce, de asemenea, posibilitatea ca alți dictatori să profite de distragerea atenției SUA și a Europei pentru a regla conturi nelegate. Acesta este cazul, de exemplu, al asaltului continuu al Azerbaidjanului asupra armenilor.

Există și alte avantaje ale furnizării de M1 Abrams Ucrainei. Între 5 și 12 iunie 1982, pe fundalul Războiului din Liban, forțele aeriene israeliene au doborât 88 de MiG-uri de fabricație sovietică. Nu numai că Pentagonul a avut ocazia să vadă echipamentul său în luptă împotriva unor adversari, dar Israelul a oferit, de asemenea, analiștilor militari și de informații americani acces la avioane de fabricație sovietică recuperate. Sak mi-a spus că operatorii de tancuri ucraineni sunt pregătiți și doresc să învețe de la Abrams. Folosirea Abrams pe frontul de est al Ucrainei va fi un mare test pentru această platformă. Proiectanții și analiștii militari americani pot evalua operațiunile în condiții de luptă și își pot spori propria pregătire în cazul în care Statele Unite se vor afla vreodată într-un război terestru. Capacitatea Pentagonului de a observa avioanele F-15 israeliene și pe adversarii lor de fabricație sovietică a salvat în cele din urmă vieți americane în conflictele ulterioare.

Administrația Biden a fost de acord să livreze Ucrainei vehicule de luptă pentru infanterie Bradley. Acestea sunt atât importante, cât și binevenite. Acestea au un compartiment de aterizare care poate transporta infanteria în linia de foc, dar nu înlocuiesc puterea de foc mai mare a lui M1 Abrams. Casa Albă nu ar trebui să forțeze un compromis asupra ucrainenilor.

Este nedrept față de ucrainenii care fac sacrificii uriașe nu numai pentru libertatea lor, ci și pentru libertatea în sens mult mai larg, ca Statele Unite să tergiverseze. Este timpul să-i antrenăm pe ucraineni cu F-16 care pot doborî poduri și clădiri, să le oferim alte avioane pentru sprijinul aerian apropiat al infanteriei în luptă și să accelerăm livrarea tancurilor Abrams în Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te