VIDEO Americanii au renunțat la această armă. Ucrainenii o folosesc pentru a apăra avioanele F-16

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.02.2024 - 08:28
Americanii au renunțat la această armă. Ucrainenii o folosesc pentru a apăra avioanele de luptă F-16 - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Arma abandonată de americani, dar folosită cu succes de ucraineni în apărarea avioanelor de luptă. Programul Miniature Air-Launched Decoy (MALD) a fost început în 1995 de către DARPA într-un efort de a dezvolta o rachetă momeală mică, dar s-a renunțat.

SHARE

Arma abandonată de americani, dar folosită cu succes de ucraineni în apărarea avioanelor de luptă. Pentagonul a vrut să dezvolte o rachetă momeală mică, cu costuri reduse, pentru a fi utilizată în suprimarea apărării aeriene inamice.

Teledyne Ryan (achiziționată de Northrop Grumman in 1999) a primit un contract de dezvoltare pentru ADM-160A in 1996, iar primul zbor de testare a avut loc in 1999. Programul de evaluare a fost finalizat in 2001.

Americanii au renunțat la această armă. Ucrainenii o folosesc pentru a apăra avioanele F-16

Forțele Aeriene ale SUA plănuiau să achiziționeze câteva mii de ADM-160A, dar în 2001 acestea au fost reduse la cel mult 150 pentru un program de dezvoltare și demonstrație a sistemului.

În ianuarie 2002, USAF a anulat programul deoarece drona nu avea suficientă rază de acțiune și rezistență pentru a îndeplini cerințele serviciului sau alte misiuni.

Ulterior, în 2016, Raytheon a primit un contract pentru dezvoltarea unui sistem mai sofisticat, MALD-X, care încorporează o sarcină utilă de război electronic îmbunătățită, abilitatea de a zbura la altitudine joasă și un sistem de comunicare date activat în rețea.

Totuși, ucrainenii au dovedit că „momelile” inițiale, ADM-160A, sunt foarte utile în luptă.

Folosirea acestora a fost dovedită în decembrie 2023, când un ADM-160 MALD a fost găsit de ruși în regiunea Herson, după ce a fost lansat de ucraineni în sprijinul rachetelor de croazieră Storm Shadow, pentru a păcăli antiaeriana rusă.

ADM-160A este compus din diverși amplificatori radar activi care acoperă o gamă de frecvențe și poate simula orice aeronavă, de la B-52 Stratofortress la F-117 Nighthawk, atrăgând rachetele antiaeriene inamice.

Citește și: Putin scoate de la naftalină 1.500 de avioane după ce Occidentul va trimite 40 de F-16 in Ucraina

Cel mai recent și-au dovedit utilitatea în timpul atacurilor Rusiei asupra bazelor aeriene ucrainene Kanatovo din regiunea Kirovograd, la 21 februarie.

Bloggerii militari ruși au notat că la 21 februarie au fost semnalate explozii în regiunile Poltava și Kirovograd în zonele în care se află infrastructura de zbor a Ucrainei.

În urma analizei informațiilo, s-a stabilit că atacul viza avioanele de luptă MiG-29 și Su-27 ucrainene, dar acestea au fost protejate de sistemele de lansare ADM-160 MALD.

Citește și: VIDEO Când începe marele război aerian între avioane F-16 americane și Suhoi-ul Rusiei? Unde are loc

Drept urmare, avioanele nu au suferit daune critice.

După atacurile regulate și reușite ale Rusiei de anul trecut asupra infrastructurii de zbor, Ucraina a asigurat acoperire pentru infrastructura aviatică, cu sisteme de război electronic și de apărare aeriană, în majoritatea cazurilor standard NATO, scriu experții militari ruși.

Această investiție, cred bloggerii militari ruși, a fost făcută în cadrul pregătirii pentru utilizarea avioanelor F-16 ce urmează să sosească în Ucraina.

Sistemele de război electronic desfășurate sunt capabile să influențeze rachetele prin crearea de interferențe și interceptarea semnalelor de control, ceea ce duce la o pierdere a controlului rachetelor sau la o modificare a traiectoriei acestora, care la rândul său afectează indicatorii calitativi ai eficacității atacurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te