VIDEO Afgani disperați cad de pe avioane americane ce decolează. SUA trimit trupe suplimentare

DE Elena Andrei | 16.08.2021 - 20:19

SUA se vor concentra asupra securizării aeroportului din Kabul, iar alte forțe americane vor reveni la aeroport luni și marți, a declarat consilierul adjunct pentru Securitate Națională, Jon Finer. Un video arată disperarea afganilor ce iau cu asalt avioanele americane.

SHARE

Statele Unite au oprit temporar toate zborurile de evacuare din Kabul pentru a elibera pstele de persoanele care alergau pentru a se cățăra pe avioanele ce decolau, a declarat un oficial american al apărării pentru Reuters.

Haosul s-a instaurat pe aeroportul internațional din Kabul luni, trupele americane încercând să mențină ordinea, în timp ce o mulțime de oameni s-au năpustit asupra pistelor, rupând  porțile exterioare, pe fondul unei frici colective după ce talibanii au cucerit capitala. 

Un oficial de rang înalt al Casei Albe a declarat că armata SUA va lucra pe parcursul zilei pentru a evacua femeile, judecătorii și alți afgani care ar putea fi „în vizorul” talibanilor.

„Aceștia sunt oameni disperați”, a declarat pentru CNN Jonathan Finer, consilier adjunct pentru Securitate Națională la Casa Albă.

„Aceștia sunt oameni care, pe bună dreptate, caută o ieșire.”

Administrația Biden a emis declarații duminică seară afirmând că perimetrul aeroportului este „securizat de armata SUA”.

Dar, până luni, au existat rapoarte conform cărora cel puțin cinci persoane au fost ucise în timp ce sute s-au grăbit să urce cu forța în avioane și pe avioane, un video cutremurător arătând trei persoane căzând de pe un C-17 ce decola. 

Potrivit rapoartelor, localnicii din apropierea aeroportului din Kabul au susținut că au văzut trei bărbați care se țineau de roțile aeronavei și care au căzut ulterior.

Citește și

Preşedintele Iohannis a dispus implicarea Forţelor Aeriene pentru evacuarea românilor din Afganistan

VIDEO Disperare, la Kabul: Sute de oameni încearcă să se agațe, la decolare, de avioanele SUA

Haosul s-a instaurat în toată Capitala, existând incertitudini masive asupra direcției viitoare a Guvernului afgan sub conducerea talibanilor.

Guvernul susținut de americani, construit și susținut timp de aproape 20 de ani, s-a prăbușit într-o singură zi, duminică, în timp ce luptătorii talibani intrau în Kabul nestingheriți.

Forțele speciale afgane, unitate construită și echipată de americani, numărând 300.000 de militari, în care s-au investit 88 de miliarde de dolari, nu se știe unde sunt și ce au făcut în timpul înaintării rapide a talibanilor.

Dar se știe că talibanii au confiscat săptămâna aceasta, împreună cu teritoriul, un număr mare de drone americane ScanEagle în bătălia pentru Konduz, drone ce n-ar fi trebuit să fie lăsate la baza militară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te