Veste proastă, pentru oligarhii ruși. Ucraina a făcut o bază cu afacerile cu artă ale acestora

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 08.08.2023 - 14:47
Veste proastă, pentru oligarhii ruși. Ucraina a făcut o bază cu afacerile cu artă ale acestora - Foto: Profimedia Images - Imagine cu rol ilustrativ

Ucraina a creat o bază de date în care a inventariat operele de artă legate de ruşii afectaţi de sancţiuni. Agenţia anticorupţie speră că portalul va „îngreuna vânzarea unor astfel de active de către oligarhii ruşi”.

SHARE

De la „Salvator Mundi” al lui Leonardo da Vinci la „Four Marilyns” al lui Andy Warhol, aceasta reprezintă o colecţie de artă care ar putea înfrumuseţa orice galerie din lume.

Dar, în loc să fie punctele de atracţie ale unei expoziţii de mare succes la o mare galerie, acestea sunt doar câteva dintre cele 300 de piese despre care se ştie că au fost deţinute recent de cetăţeni ruşi şi care fac obiectul sancţiunilor occidentale şi care au fost introduse într-o bază de date cu posibilitatea de căutare creată de Agenţia Naţională de Prevenire a Corupţiei din Ucraina (NACP).

Citește și: Zelenski avertizează Rusia că „ar putea rămâne fără nave” dacă nu opresc atacurile asupra porturilor

Ucraina a făcut o bază cu afacerile cu artă ale oligarhilor ruși vizați de sancțiuni, după ce Rusia a declanșat războiul

„Portalul de război şi sancţiuni" al agenţiei enumeră tablouri şi sculpturi despre care se crede că au fost cumpărate şi vândute în ultimii ani de către super-bogaţii ruşi acuzaţi de Occident şi de Kiev de complicitate în războiul lui Vladimir Putin în Ucraina.

Scopul instrumentului, a precizat agenţia, este de a „facilita participanţilor de pe piaţa de artă efectuarea de verificări privind sancţiunile şi de a îngreuna vânzarea unor astfel de bunuri de către oligarhii ruşi”.

Sancţiunile economice occidentale impuse sutelor de persoane din Rusia sunt menite să limiteze capacitatea celor care profită de pe urma războiului sau care alimentează războiul de a-şi muta averile în întreaga lume.

Operele de artă pot fi vândute relativ uşor peste graniţele naţionale fără a alerta autorităţile, natura subiectivă a valorii permiţând ca preţurile să fie uşor de mărit sau de scăzut.

Citește și: Cum este furat un Mercedes din parcarea unui complex de lux din Chișinău. Mașina, unică în țară

Piaţa antichităţilor, a artei şi a obiectelor culturale ar fi avut o valoare globală de 65,1 miliarde de dolari în 2021, potrivit Grupului de Acţiune Financiară Internaţională, un organism interguvernamental de supraveghere a spălării care a publicat un raport în februarie pentru a oferi consiliere cu privire la cele mai bune practici de reglementare.

NACP a declarat că oligarhii ruşi pot încă uşor să-şi „ascundă şi să spele banii prin intermediul obiectelor de artă”, în ciuda sancţiunilor impuse lor.

„Picturi, sculpturi, bijuterii artistice - exact asta este ceea ce este folosit ca o portiţă pentru a eluda sancţiunile”, a declarat agenţia. „Secţiunea "război şi artă" va contribui la activitatea de prevenire a eludării sancţiunilor, găsirea activelor artistice ale ruşilor sancţionaţi cu scopul de a le îngheţa în continuare, de a le confisca şi de a le transfera în viitor în Ucraina”. 

Ce oligarhi ruși fac afaceri cu artă

Printre colecţionarii menţionaţi pe portal se numără fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, despre care se spune că ar fi achiziţionat de-a lungul anilor o serie de piese celebre, printre care un triptic al lui Francis Bacon din 1976, „Woman of Venice I” de Alberto Giacometti şi opt albume din seria „The 10 Characters” ale artistului conceptual american Ilya Kabakov. Lucrările cumpărate ar avea o valoare estimată de 163,9 milioane de dolari (128 milioane de lire sterline).

Portalul dezvăluie că opera „Salvator Mundi” a lui Leonardo, datând aproximativ din anul 1500, a fost achiziţionată de miliardarul Dmitri Rybolovlev, deşi a fost vândută între timp. Mikhail Fridman, un aliat apropiat al lui Putin şi cofondator al multinaţionalei ruseşti Alfa Group, a cumpărat în 2013 lucrarea lui Warhol „Four Marilyns”.

Includerea unor lucrări celebre ale unor artişti atât de diferiţi precum Claude Monet, Damien Hirst şi Auguste Rodin evidenţiază bogăţia extraordinară acumulată de cei despre care se spune că susţin conducerea rusă.

Portalul invită la transmiterea, printr-un formular online, a altor obiecte de artă valoroase care ar putea fi deţinute de ruşii sancţionaţi, agenţia recunoscând că „procesul de actualizare a informaţiilor este destul de complicat, deoarece nu există date oficiale privind proprietarii direcţi ai obiectelor de artă, în mod oficial poate fi vorba de rudele acestora sau proprietarul se poate schimba de mai multe ori în perioade scurte de timp”.

„În prezent, secţiunea conţine informaţii despre mai mult de 300 de obiecte de artă”, a precizat agenţia. „Printre proprietarii acestora se numără miliardarul rus Viatcheslav Kantor, modelul Daria Zhukova, rapperul Timur Yunusov (Timati) şi alte persoane care se află sub sancţiuni pentru că au susţinut direct războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Valoarea estimată a operelor identificate este de 1,3 miliarde de dolari. În unele cazuri, operele de artă au fost vândute mai departe unor persoane care nu se află pe o listă de sancţiuni, dar a fost inclusă proprietatea lor rusă din trecut, în încercarea de a descuraja utilizarea acestor bunuri pentru spălarea averilor.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te