Verdict CJUE: Polonia a încălcat normele democratice ale independenţei Justiţiei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 06.10.2021 - 17:10
Verdict CJUE: Polonia a încălcat normele democratice ale independenţei Justiţiei. / Foto: agerpres.ro

Curtea de Justiţie a UE a decis că Polonia a încălcat regulile democratice ale independenţei justiţiei forţând transferul unui judecător care criticase guvernul, relatează Reuters.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

CJUE, cu sediul la Luxemburg, a ajuns la concluzia că Polonia i-a încălcat judecătorului Waldemar Zurek dreptul la apel când a fost înlăturat, fără consimţământul său, din funcţia pe care o deţinea în 2018.

Depinde de tribunalele din Polonia să decidă cum vor răspunde la acest verdict, dar UE poate recurge la acţiuni legale pentru a impune măsuri.

Citește și: Marius Alecu, alias Bebino, șeful clanului Sportivilor, judecat pentru lipsire de libertate

PiS spune că CJUE încearcă să înlocuiască curtea constituţională

Ministrul polonez adjunct al Justiţiei, Sebastian Kaleta, a postat pe Twitter că verdictul "încurajează anarhizarea ordinii legale din Polonia" şi că CJUE încearcă să înlocuiască curtea constituţională în supervizarea sistemului judiciar.

Partidul la putere în Polonia, Lege şi justiţie (PiS), a introdus schimbări de mare anvergură în sistemul judiciar, afirmând că este necesar să înlăture vestigiile din era comunistă care s-a încheiat în urmă cu trei decenii.

Opoziţia, alte state UE, SUA şi organizaţiile care monitorizează respectarea drepturilor omului au denunţat schimbările drept o tentativă de a reduce la tăcere vocile critice, de a supune instanţele la mai mult control din partea guvernului şi de a submina mecanismul democratic de control al echilibrului puterilor.

Citește și: Brigitte Pastramă a transformat Porsche Cayenne în „căruță”. A culcat bacheta și cară saci de ciment

Zurek, care a criticat public reforma judiciară, a fost înlăturat din postul său de la o unitate a unei curţi regionale din Cracovia, sudul Poloniei, şi transferat într-o altă funcţie, din alt loc. Apelul său împotriva deciziei a fost respins.

CJUE a decis că judecătorul care a respins apelul lui Zurek a fost şi el numit printr-un proces care "aruncă îndoieli rezonabile asupra neutralităţii sale" şi este "probabil să prejudicieze încrederea pe care justiţia dintr-o societate democratică guvernată de statul de drept trebuie să o inspire în indivizi".

Întrucât procesul de alegere a acelui judecător a fost deficitar, respingerea apelului lui Zurek "trebuie declarată drept nulă şi neavenită".

Depinde acum de tribunalele poloneze să decidă paşii următori, dar Comisia Europeană poate da în judecată guvernul polonez şi să impună penalităţi financiare dacă estimează verdictul CJUE a fost ignorat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te