Vaticanul a introdus certificatul COVID pentru lucrători şi vizitatori. Doar la slujbe nu se cere

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 20.09.2021 - 18:46
Vaticanul a introdus certificatul COVID pentru lucrători şi vizitatori. Doar la slujbe nu se cere. / Foto: cnn.com

La ordinul Papei Francisc, lucrătorii şi cei care vor vizita Cetatea Vaticanului sau locurile din jurisdicţia Sfântului Scaun vor fi obligaţi de la 1 octombrie să prezinte un certificat sanitar pentru COVID-19.

SHARE

Singura excepție va fi făcută pentru credincioşii care participă la ceremonii sau la audienţele generale de miercuri, relatează EFE.

Papa a cerut să fie aplicată această măsură "cu scopul de a adopta toate măsurile adecvate pentru a preveni, controla şi contracara urgenţa sănătăţii publice a statului Vatican", potrivit unui comunicat al autorităţilor Cetăţenii Vaticanului.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a, pentru a 12-a oară străbunică. Prinţesa Beatrice a născut o fetiță

Este vorba, la la fel ca în Italia, de aşa numitul "certificat verde" care atestă vaccinarea împotriva SARS-Cov-2, trecerea prin boală sau un test antigen rapid cu rezultat negativ pentru COVID-19 realizat în ultimele 48 de ore.

"Prezentele dispoziţii se aplică cetăţenilor, rezidenţilor statului, personalului aflat în serviciul Cetăţii Vaticanului şi diferitelor organisme ale Curiei Romane şi instituţiilor adiacente, tuturor vizitatorilor şi utilizatorilor de servicii", se arată în comunicat.

Ordonanţa nu specifică dacă vor fi aplicate sancţiuni celor care nu deţin un certificat sanitar.

Citește și: FOTO Tatăl lui Cabral, deținut politic în Congo, eliberat în stare gravă din închisoare

În timpul zborului de întoarcere din turneul său în Slovacia, papa Francisc a explicat că există numeroşi "anti-vaccinişti" în rândul lucrătorilor de la Vatican şi se gândeşte "cum să-i ajute".

În ordonanţă se arată, de asemenea, că "fac excepţie cei participă la ceremoniile liturgice în timpul strict al desfăşurării, fără abatere însă de la normele sanitare privind distanţarea, utilizării echipamentelor de protecţie şi respectării normelor specifice de igienă".

În Italia, de la 15 octombrie va fi obligatoriu paşaportul sanitar pentru a putea avea acces la locul de muncă, atât în sectorul public cât şi în mediul privat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.