Varșovia a oprit 12 containere cu arme ale delegației de pace din Africa de Sud, în drum spre Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 18.06.2023 - 16:22
12 containere cu arme din Africa de Sud oprite la Varșovia-Foto: pravda.com.ua

Varșovia a oprit 12 containere cu arme ale delegației de pace din Africa de Sud, în drum spre Kiev, apoi spre Moscova. Vameșii polonezi nu le-au permis gărzilor prezidențiale să părăsească avionul și să-și ridice bagajele.

SHARE

Echipa de securitate a președintelui sud-african Cyril Ramaphosa a încercat să descarce 12 containere cu arme în Polonia, în drumul său spre Kiev și apoi spre Moscova, cu o ofertă de „pace”, a raportat agenția de știri poloneză Rzeczpospolita.

Ramaphosa a sosit la Varșovia înainte de a călători la Kiev cu trenul. A zburat într-un avion separat, iar un alt avion a transportat 120 de persoane, inclusiv jurnalişti şi gărzi prezidenţiale. Acest avion transporta și personal militar cu forțe speciale.

Varșovia a oprit 12 containere cu arme ale delegației de pace din Africa de Sud, în drum spre Rusia

Vameșii polonezi nu le-au permis să părăsească avionul și să-și ridice bagajele în seara zilei de joi, 15 iunie, potrivit European Pravda.

Șeful gărzii președintelui a acuzat Guvernul polonez că „sabotează în mod deliberat” misiunea de pace a președintelui sud-african și a spus că atitudinea autorităților poloneze a fost „șocantă și rasistă”.

El nu a menționat că militarii de sub comanda sa au încercat să descarce din avion 12 containere cu arme, fapt relatat de jurnalista Amanda Khoza, care se afla în avion.

Jurnalista a spus că, posibil din cauza acestor containere cu arme, Italia nu a vrut să lase avionul să intre în spațiul său aerian.

„Au retras permisiunea de a zbura deasupra Italiei și a trebuit să facem șase tururi deasupra Mediteranei înainte de a ajunge la Varșovia”, a scris Khoza.

După cum s-a raportat, avionul ce transporta echipa de securitate a președintelui Republicii Africa de Sud și grupul său de presă a fost blocat pe aeroportul din Varșovia din cauza lipsei permiselor, deși partea sud-africană spunea că are toate documentele necesare.

În cele din urmă, garda președintelui a rămas la Varșovia, iar președintele Ramaphosa, care este membru al unei delegații de lideri africani ce vizitează Ucraina și Rusia pentru a propune un „plan de pace”, a mers la Kiev fără ei.

Ramaphosa a ajuns la Moscova doar cu oferta de „pace”

Ministerul polonez de Externe a explicat că situația a apărut din cauza nerespectării de către oaspeți a procedurilor standard de intrare în Polonia, inclusiv a lipsei permiselor pentru „materiale periculoase”.

Președintele rus, Vladimir Putin s-a întâlnit sâmbătă cu delegația africană de pace, ascultând oferta de pace în 10 puncte a lui Ramaphosa.

Delegația i-a inclus pe șeful Uniunii Africane și președintele Comorelor Azali Assoumani, președinții Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, și Macky Sall din Senegal, Hakainde Hichilema din Zambia, premierul egiptean Mustafa Madbuli și șefii de stat din Congo și Uganda.

La 15 mai, comandantul Forţelor Terestre sud-africane, locotenent-generalul Lawrence Mbatha, se afla într-o vizită la Moscova pentru a discuta despre cooperarea militară cu Rusia, vizând „creşterea pregătirii de luptă a forţelor armate ale celor două ţări”.

SUA au acuzat atunci o livrare de arme către Moscova.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te