„Vânătorii albi” de vaccin din SUA. De ce nu se vaccinează afro-americanii și hispanicii

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 01.03.2021 - 19:31
De ce nu se vaccinează afro-americanii și hispanicii. Foto Pexels.com

Comunitățile de culoare și hispanice, unde COVID-19 a făcut ravagii, au și cele mai mici rate de vaccinare din SUA, arată Newsweek.

SHARE

Veronica Sance era supărată. Zilele trecute, monitoriza trotuarul din fața unui centru de vaccinare COVID-19 din sudul Los Angeles. Și nu i-a plăcut ceea ce vedea.

„Am fost joi, vineri și luni și am văzut că sunt singurul afro-american de la coadă”, a declarat Veronica Sance, care a descris situația ca „oribilă”.

După ce s-a vaccinat, activista de 60 de ani s-a întors în săptămâna următoare cu un semn: „Duceți-vă acasă, vânători de vaccinuri! Lasă vaccinurile noastre în pace!".

În acea zi, rândul persoanelor dispuse să aștepte ore în șir pentru vaccinurile nerevendicate a inclus o mulțime de asiatici, latino-americani, afro-americani și albi, scrie Newsweek.

Până atunci, săptămâni la rând, majoritatea celor de la coadă au fost albi cu scaune portabile și timp liber, care așteptau să prindă dozele pe care nu le mai voia nimeni și nu puteau fi aruncate.

„De unde știu și noi nu știm?", a întrebat Veronica Sance.

Citește și: EXCLUSIV Generalul Irina Alexe, de la USRPLUS, avansată în grad ilegal de miniștrii Săniuță și Blaga

Nepregătiți pentru o vaccinare echitabilă

Prezența acelor tineri „vânători albi” de vaccinuri” în cartierul Vernon Central era ciudată, într-o regiune în care coronavirusul a lovit cel mai tare locuitorii afro-americani și hispanici.

Dar faptul că ulterior la coadă s-au așezat și persoane din aceste comunități nu a schimbat cu mult faptul că în SUA vaccinurile anti-COVID 19 ajung cu greu la populația de culoare, deși aceasta este cea mai lovită de pandemie.

Efortul autorităților implică depășirea faptului că numărul de doze nu acoperă o regiune extinsă, de 10 milioane de oameni. Medicii de la un centru de vaccinare din Vernon au administrat mii de vaccinuri și au făcut un efort suplimentar pentru a ajunge la cei mai expuși riscului de a se îmbolnăvi și muri din cauza COVID.

„Marea întrebare în L.A. este: de ce tocmai cei care riscă cel mai mult să moară din cauza COVID-19 au ratele cele mai mici de vaccinare? De exemplu, în cartierul din jurul centrului de vaccinare Kedren, doar 5,5% dintre rezidenți au fost vaccinați.

Între timp, în comunitatea bogată din Bel-Air, la 30 de kilometri distanță, 30% dintre oameni au fost vaccinați.

Acest lucru poate fi cauzat în parte de faptul că în sudul Los Angeles-ului populația e mai tânără, așa că  mai puțini dintre rezidenții săi sunt eligibili pentru vaccin, în ciuda faptului că rata mortalității COVID-19 în Vernon Central a fost de peste 10 ori mai mare decât cea a Bel-Air. (Până în prezent, California a acordat prioritate vaccinării persoanelor în vârstă, împreună cu lucrătorii din domeniul sănătății și rezidenții instituțiilor de asistență medicală calificate”, notează Newsweek.

În timp ce rata cazurilor și a mortalității COVID-19 scad în toate grupurile, hispanicii și afro-americanii continuă să se îmbolnăvească și să moară mult mai mult decât în comunitățile de albi sau asiatici, care sunt vaccinate la rate mai mari.

Latinii din Los Angeles au fost de aproape trei ori mai predispuși să moară din cauza COVID-19 decât albii.

Citește și: În Germania, reticență maximă: un milion de doze de vaccin de la AstraZeneca nu își găsesc doritori

Doar cu programare online

Recomandările pentru distribuirea corectă a vaccinurilor au fost elaborate încă din octombrie anul trecut, când Academia Națională de Științe, Inginerie și Medicină a oferit liderilor locali și naționali un cadru pentru a face față ofertei limitate anticipate de doze.

În noiembrie, California a creat un Comitet consultativ pentru vaccinarea comunitară, pentru a se asigura că „vaccinul este distribuit și alocat în mod echitabil”.

Cu toate acestea, când vaccinurile au sosit la mijlocul lunii decembrie, Los Angeles nu avea capacitatea de a le distribuit adânc în comunitățile care au fost cele mai afectate, au declarat avocații pentru Capital & Main.

„Întotdeauna pare că suntem cu cinci pași în urmă, în loc să fim proactivi”, a declarat Charisse Bremond-Weaver, președintele și CEO al Brotherhood Crusade, un grup din sudul Los Angeles. Deși autoritățile știau că vor veni vaccinuri, nu a creat sistemele de coordonare a programărilor într-un mod care să sprijine oamenii care sunt cei mai vulnerabili sau care ar putea să nu fie pricepuți din punct de vedere tehnologic pentru a se programa on line, a spus Bremond-Weaver.

În schimb, s-a concentrat pe amenajarea unor centre mari de vaccinare, ce au facilitat vaccinarea rapidă a mii de oameni, dar care au fost accesibile doar cu mașina, după o înregistrare exclusiv online.

„Inechitățile pe care le-am văzut cu privire la cazuri, spitalizări și decese s-au reflectat până acum în administrarea vaccinului. Acest lucru este complet inacceptabil", a declarat Hilda Solis, la o conferință de presă virtuală din 2 februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te