Val transnaţional de escrocherii prin telefon desfiinţat de Europol

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.05.2024 - 12:21
Val transnaţional de escrocherii prin telefon desfiinţat de Europol - Foto: Europol
Val transnaţional de escrocherii prin telefon desfiinţat de Europol - Foto: Europol

Val transnaţional de escrocherii prin telefon desfiinţat de Europol. Operațiunea PANDORA închide 12 centre de apeluri pentru fraude telefonice, la nivel european.

SHARE

Val transnaţional de escrocherii prin telefon desfiinţat de Europol. Operațiunea PANDORA închide 12 centre de apeluri pentru fraude telefonice, la nivel european, şi nu numai.

39 de escroci de diferite naţionalităţi au organizat un val de escrocherii prin telefon, înșelând mii de victime.

Val transnaţional de escrocherii prin telefon desfiinţat de Europol

La primele ore ale zilei, forțele de poliție germane, albaneze, bosniace-herțegovine, kosovare* și libaneze au percheziționat 12 centre de apel, identificate ca sursa a mii de apeluri ce reprezentau zilnic înșelătorii.

21 de persoane au fost reținute, într-o acțiune a Europol, care a desfiinţat o rețea criminală, responsabilă pentru fraudarea a mii de victime, prin utilizarea a diferite moduri de operare.

Escrocii se deghizau în poliţişti care dădeau telefoane șocante oamenilor, fraudau cu false investiții care în realitate erau operaţiuni persuasive sau escrocherii romantice.

Citeşte şi: Infractor periculos căutat de România, arestat în Spania. Era liderul bandei Hell's Angels

Într-un efort fără precedent de aplicare a legii, o anchetă germană la scară largă declanşat Operațiunea PANDORA, care a identificat 39 de suspecți, conform Europol.

Operațiunea PANDORA a început de la un casier de bancă din Freiburg, din Germania. În decembrie 2023, un client a cerut să retragă peste 100.000 de euro, în numerar.

Casierul băncii a devenit suspicios și a aflat rapid că clientul a căzut victima unei „escrocherii a falsului ofițer de poliție”. Acesta a anunțat poliția adevărată, care a împiedicat victima să predea banii escrocilor.

Citeşte şi: 3 tablouri de 10.000.000€ au fost furate din Anglia. Unul din ele, găsite în România după 4 ani

În schimb, primind suma masivă de numerar, colectorii au fost arestați de ofițerii Poliției Freiburg (Polizeipräsidium Freiburg). Ulterior, a fost pus sub supraveghere telefonul victimei.

Analizând acest caz individual, anchetatorii și-au dat seama curând că numerele de telefon folosite de făptuitori ar putea fi legate de peste 28.000 de apeluri-înșelătorii, în doar 48 de ore.

Pe măsură ce ancheta s-a extins, aceasta a fost predată Oficiului de poliție penală de stat Baden-Württemberg (Landeskriminalamt Baden-Württemberg), sprijinit de Oficiul federal de poliție penală (Bundeskriminalamt), pe toată durata operațiunii.

Citeşte şi: VIDEO A plecat cu poliţistul prins în geam, să nu fie testat cu drugtest

Primele constatări au arătat că autorii, aflați într-o varietate de țări, au efectuat tot felul de fraude telefonice. Apelanții înșelători se prezentau ca fiind rude apropiate, angajați ai băncii, agenți de servicii pentru clienți sau ofițeri de poliție.

Folosind o varietate de tactici de manipulare, ei își înșelau victimele, extorcând bani din economiile lor.

Foto: Europol

De la promisiuni false de plată la Loterie, oportunități de investiții, cereri de colectare a datoriilor, fraude cu carduri preplătite sau apeluri-șoc, escrocii și-au vizat fără încetare următoarele potențiale victime.

Transnaţional şi coordonat

Pe măsură ce ancheta creștea în dimensiune și complexitate, experții în aplicarea legii se apropiau de centrele de apel situate în Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo* și Liban.

Rețeaua criminală responsabilă cu apelurile frauduloase și-a configurat funcționarea în mod coordonat, concentrându-se pe o prioritate diferită în fiecare țară.

În timp ce frauda de colectare a datoriilor a fost efectuată în principal din Bosnia-Herțegovina, apelurile de fraudă bancare online au fost efectuate din Kosovo.

Escrocii de investiții au sunat mai ales din Albania, iar infractorii specializați în frauda cu carduri preplătite stăteau la birourile lor din Liban.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te