Kirill Dmitriev, şeful Fondului pentru investiţii directe din Rusia, a declarat pentru postul de televiziune de stat Rossiya 24 că "marile livrări în UE sunt posibile numai după ce vaccinările în masă în Rusia sunt finalizate".
Fondul este cel care gestionează marketingul internaţional al Sputnik V, care este deja aprobat şi utilizat în numeroase ţări.
Vaccinul care se administrează în două doze nu a fost încă autorizat de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pentru utilizarea în Uniunea Europeană.
Sputnik V, dacă ar fi aprobat, ar putea ajuta blocul comunitar să facă faţă deficitului de vaccinuri, care a dus la apariţia unei nemulţumiri tot mai mari în rândul celor 27 de state membre.
În ultimele zile au existat discuţii între Moscova şi EMA privind chiar depunerea de către Fond a cererii de autorizare a Sputnik V, notează dpa.
„Sperăm că cererea noastră va fi analizată în scurt timp şi că nu vor fi invocate argumente politice în această procedură, iar cererea va fi evaluată pe baza faptelor", a spus Dmitriev.
Vaccinul Sputnik V are o eficienţă de peste 91% împotriva COVID-19, potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet săptămâna trecută.
Rezultatele plasează vaccinul rusesc la aproape aceeaşi eficacitate cu vaccinurile Moderna şi BioNTech/Pfizer.