Uraganul Delta a lăsat 600.000 de persoane fără electricitate în Louisiana

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 11.10.2020 - 11:51
Foto: eu.clarionledger.com/

Aproximativ 3.000 de soldaţi din Garda Naţională au participat la operaţiuni care au vizat distribuirea de provizii alimentare, curăţarea drumurilor, menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi misiuni de căutare şi salvare.

SHARE

Locuitorii din zonele de coastă ale statului american Louisiana au început sâmbătă operaţiunile de curăţare şi remediere a pagubelor provocate de vânturile puternice şi ploile abundente generate de uraganul Delta în regiunea lor - deja grav afectată de puternicul uragan Laura la sfârşitul lunii august -, după ce acest nou ciclon tropical a scăzut în intensitate şi s-a deplasat spre nord-est, informează Reuters.

Delta a atins uscatul în proximitatea oraşului Creole din Cameron Parish vineri seară în calitate de uragan de categoria 2 pe scala Saffir-Simpson, ce conţine cinci trepte de intensitate, cu vânturi care atingeau viteze de 160 de kilometri pe oră.

Deşi nu a fost la fel de puternic ca uraganul Laura din luna august, o furtună tropicală de categoria 4, care a distrus numeroase locuinţe şi sedii ale unor companii, Delta a culcat la pământ copaci şi stâlpi de electricitate, lăsând fără energie electrică sute de mii de rezidenţi din zona Golfului Mexic.

Delta a scăzut apoi în intensitate şi s-a transformat într-o depresiune tropicală pe măsură ce a înaintat pe continent deplasându-se spre partea vestică a statului Mississippi, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, unde va continua să genereze ploi abundente.

Uraganul Delta a cauzat inundaţii ample pe străzile oraşelor din sud-vestul statului Louisiana, urmând acelaşi traseu distructiv al uraganului Laura, însă provocând pagube materiale pe o suprafaţă mai extinsă pe coastele Golfului Mexic.

"Deşi nu a fost la fel de puternic ca uraganul Laura, Delta a fost mult mai mare", a declarat guvernatorul din Louisiana, John Bel Edwards, într-o informare pentru presă organizată în capitala acestui stat american, Baton Rouge.

Aproximativ 3.000 de soldaţi din Garda Naţională au participat la operaţiuni care au vizat distribuirea de provizii alimentare, curăţarea drumurilor, menţinerea ordinii şi siguranţei publice şi misiuni de căutare şi salvare, a precizat guvernatorul american.

Pagube imense

Deşi niciun deces nu a fost asociat până în prezent cu uraganul Delta, guvernatorul Edwards a spus că decesele provocate de furtuni se produc adeseori în urma unor accidente, precum căderi de pe acoperişuri în timpul operaţiunilor de curăţare şi intoxicaţii cu monoxid de carbon în locuinţe care folosesc generatoare casnice.

Aproximativ 600.000 dintre clienţii companiei de electricitate din Lousiana, reprezentând 25% din totalul acestora, au rămas fără electricitate sâmbătă la prânz, a precizat guvernatorul Edwards. Totuşi, operaţiunile de restaurare a alimentării cu energie electrică avansează mult mai repede în comparaţie cu perioada de după uraganul Laura, deoarece vânturile generate de uraganul Delta au provocat mai puţine distrugeri la nivelul reţelei electrice.

În schimb, vânturile aduse de uraganul Laura au avariat zeci de mii de locuinţe. Peste 6.000 de rezidenţi au fost nevoiţi să locuiască temporar în hoteluri.

Delta a provocat inundaţii pe străzile din numeroase localităţi din Louisiana, iar multe dintre acestea au fost blocate de crengi şi copaci prăbuşiţi pe carosabil.

Pe măsură ce uraganul Delta s-a deplasat vineri în zona Golfului Mexic, companiile de energie şi-au redus producţia de petrol cu aproximativ 92% - 1,7 milioane de barili pe zi -, aceasta fiind cea mai mare scădere procentuală operată în zonă după uraganul Katrina din 2005.

Deşi meteorologii se aşteaptă ca furtuna să continue să scadă în intensitate, ei au prognozat ploi abundente în statele Tennessee, Kentucky şi de-a lungul fluviului Ohio până la începutul săptămânii viitoare.

Delta a fost cel de-al zecelea uragan format în actualul sezon al uraganelor din Oceanul Atlantic care au atins uscatul, depăşind precedentul record în domeniu ce data din 1916. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te