Unul dintre apărătorii Insulei Șerpilor, luat prizonier, a descris ororile din captivitatea rusă

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 04.05.2022 - 11:08
Valeri Zakabluk a vorbit pentru CNN despre ororile pe care le-a îndurat în timp ce era captiv în Rusia/Captură video CNN

Unul dintre soldații ucraineni care a fost capturat protejând Insula Șerpilor, după ce unitatea sa i-a transmis navei de război rusești „Moskva” mesajul „f--k yourself”, a spus că este mândru să vadă că fraza a devenit un strigăt de izbândă, scrie New York Post.

SHARE

„Chiar zilele trecute, eu și soția mea am intrat într-un magazin și erau niște tricouri cu sloganul și o poză cu o navă de război”, a declarat lt. Valeri Zakabluk pentru CNN.

„M-am simțit mândru. Dar este și o mândrie amestecată cu tristețe pentru că știu că majoritatea colegilor mei soldați sunt încă în captivitate”, a spus el. „Mă simt mândru, dar cu o nuanță de tristețe.”

Zakabluk, care a comandat un pluton antiaeriene, rachete și artilerie pe Insula Șerpilor, a vorbit despre experiența sa în captivitatea rusă după ce s-a predat în primele zile ale războiului, oferind una dintre cele mai cuprinzătoare relatări de până acum.

Citește și:

Patrușev, președintele Rusiei când Putin e operat de cancer: KGB-ist care vrea război deschis cu SUA

Ucraina primește un nou ajutor militar - radare, drone şi aparate pentru vedere nocturnă

Zakabluk a spus că el și celelalte trupe staționate acolo au refuzat să depună armele și să se predea.„Am rămas și am continuat să luptăm, dar rușii ne-au distrus apărarea antiaeriană”, a spus el.

Soldații au îndurat lovituri aeriene și bombardamente ale Rusiei de la Moscova, alergând de la un adăpost la altul. Când toate apărările aeriene au fost distruse și au rămas fără muniție, a spus Zakabluk, comanda lor a decis să se predea.

„Mai întâi ni s-a ordonat să ne culcăm cu fața în jos și am fost ținuți în această poziție timp de aproximativ șapte ore”, a spus el. Zakabluk a spus că el și tovarășii săi au fost apoi interogați timp de câteva ore.

„Ne-au dat mâncare și ceai, iar apoi, în cele din urmă, a trebuit să ne urcăm pe bărci de patrulare și să plecăm în Federația Rusă”, a spus el.

„Ne-au tratat ca pe niște criminali de rând”

Ucrainenii au fost ținuți pentru prima dată într-o cazarmă din Sevastopol, sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră din Crimeea anexată Rusiei.„Au fost o mulțime de camere care ne filmau [pentru a spune] uite cât de bine te tratăm”, a spus Zakabluk .

După două săptămâni acolo, a spus el, au fost urcați într-un avion și scoși din țară, probabil spre nordul Rusiei.

El a descris că a fost ținut în frig doar în tricourile pe care le purtau și i s-a spus să îngenuncheze ore întregi, unii bărbați au lovit cu arme. „Ne-au tratat ca pe niște criminali de rând”, a spus el.

După câteva zile, au fost mutați în altă locație. În total, Zakabluk a fost în captivitate în Rusia timp de cinci săptămâni înainte de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri.

Înapoi în Ucraina, eforturile trupelor sale au fost sărbătorite ca un moment emblematic de sfidare, țara dezvăluind recent un timbru poștal care comemorează incidentul viral.

Rapoartele inițiale au spus că cei 13 polițiști de frontieră au murit după ce au refuzat să predea Insula Șerpilor, care se află la 186 de mile de Crimeea/ FOTO: ARmata Ucrainei

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te