Unitatea GRU 29155 lovește din nou. Blogger anti-Putin, ucis în Franța

DE Adina Mutăr | 08.02.2020 - 19:13

Un blogger anti-Putin a fost găsit cu gâtul tăiat într-o cameră de hotel din Lille, Franța. Autoritățile care investighează uciderea cecenului Imran Aliev cred că a fost victima aceleași unități rusești care acționează în Europa, eliminând indezirabili.

SHARE

Aliev, în vârstă de 44 de ani, era unul dintre cei mai vocali oponenți ai regimului de la Kremlin, criticându-l pe Vladimir Putin, dar și pe liderul cecen, Ramzan Kadârov.

Poliția franceză consideră că mobilul crimei a fost unul politic, Aliev primind multe amenințări atât din partea unor ruși, cât și din partea unor ceceni, scrie France 24.

Poliția îl caută pe însoțitorul lui Aliev, un tânăr de 35 de ani, care a dispărut imediat după crimă.

Cei doi plecaseră de la locuința din Belgia a lui Aliev, unde acesta beneficia de protecția poliției, către nordul Franței, cu trenul, pe 29 ianuarie. Își rezervaseră o cameră la un hotel din Lille.

A doua zi după ce s-au cazat, managerul hotelului a descoperit cadavrul lui Aliev.

La fața locului a fost găsit și un cuțit, posibilă armă a crimei.

„Aliev a părăsit Belgia din cauza amenințărilor din Rusia și Cecenia pentru blogul său de opoziție”, a declarat un oficial al poliției franceze.

„A fost însoțit de un alt cecen, pe care l-am identificat pe baza documentelor sale de călătorie.”

El a adăugat că Franța nu a contactat încă Rusia pentru asistență în acest caz.

Tată a patru copii, Aliev încărca videoclipuri pe YouTube în care făcea dezvăluiri și critica guvernul cecen, marionetă a lui Putin, folosind pseudonimele Mansur Stariy sau Old Mansur.

Autoritățile franceze bănuiesc că este vorba de o altă lovitură a Unității 29155, formată din foști operativi GRU, care acționează în Europa eliminând persoane indezirabile pentru Kremlin.

Citiți și https://newsweek.ro/international/o-unitate-de-asasini-rusi-de-la-gru-bantuie-prin-europa-care-sunt-tintele

Uciderea lui Aliev este cea mai recentă „misiune” a acestei misterioase unități care provoacă îngrijorări autorităților europene.

Această unitate a apărut în vizorul autorităților odată cu încercarea de asasinat a fostului ofițer GRU Serghei Skripal și a fiicei acestuia, Iulia, cu un agent neurotoxic, la Salisbury, Anglia, în 2018.

Un fost comandant cecen rebel, Zelimkhan Khangoșvili, a fost împușcat mortal într-un parc aglomerat din Berlin.

Aceasta a determinat autoritățile germane să expulzeze doi diplomați ruși, în ciuda faptului că Moscova a negat vreun rol în crimă.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.