Premierul Robert Fico a confirmat, într-un mesaj video transmis joi, că Slovacia va sprijini cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni impuse Rusiei de Uniunea Europeană. Anunțul vine după o lungă perioadă de opoziție din partea Bratislavei și după șase veto-uri succesive, în care țara a solicitat garanții clare privind securitatea energetică.
Slovacia susține al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Potrivit agenției TASR, citată de Pravda.com, Robert Fico a precizat că a primit garanții scrise din partea Comisiei Europene, semnate de președinta Ursula von der Leyen și de întregul colegiu al comisarilor.
Acestea vizează prețurile la gaz, eventualele penurii, tarifele de transport, precum și dreptul Slovaciei de a declara stare de urgență în caz de criză energetică.
„Garanțiile confirmate de UE se referă la prețurile gazelor și la eventualele penurii, la tarifele de transport, precum și la posibilitatea declarării stării de urgență în cazul unei creșteri bruște a prețurilor sau a penuriei de gaze”, a declarat Fico.
Citește și: Ungaria și Slovacia au blocat luni progresul privind noile sancțiuni împotriva Rusiei
Slovacia nu va accepta oprirea totală a gazului rusesc
Premierul slovac a subliniat însă că nu va sprijini niciodată oprirea completă a livrărilor de gaze rusești, măsură care ar putea intra în vigoare în 2028, conform planurilor UE. Fico consideră că o astfel de decizie „ar dăuna grav competitivității Slovaciei și a Uniunii Europene”.
Totodată, el a anunțat că Slovacia a creat un sediu operațional special care va monitoriza aplicarea garanțiilor primite, avertizând că va urma „a doua fază a luptei pentru gazul rusesc”, imediat după aprobarea pachetului de sancțiuni.
Citește și: Uniunea Europeană amenință Rusia cu noi sancțiuni dacă nu încetează focul asupra Ucrainei
Ungaria rămâne ultimul opozant al sancțiunilor
În acest context, Ungaria rămâne singura țară din UE care blochează ferm sancțiunile împotriva Rusiei, fiind considerată ultimul „joker în mâneca lui Vladimir Putin”. Budapesta a votat constant împotriva măsurilor restrictive, susținând că afectează interesele economice și energetice ale țării.
UE a adoptat vineri al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei care prevede inclusiv un preț maxim pentru petrolul rusesc exportat, au declarat surse diplomatice pentru France Presse. Ultimul pachet de sancțiuni va coborî plafonul G7 pe prețul petrolului rusesc la 47 de dolari pentru un baril, au declarat surse diplomatice pentru Reuters.
„Avem acum un acord privind un al 18-lea pachet de sancțiuni puternice și eficiente împotriva Rusiei”, a dat asigurări un diplomat la Bruxelles, la încheierea reuniunii ambasadorilor Uniunii Europene de vineri dimineață.
„Rămânem fermi”, a spus șefa diplomației europene, Kaja Kallas, spunând că este vorba de unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de până acum.
„Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave ale flotei fantomă și pe cei care le susțin și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Va fi un plafon mai mic pentru prețul petrolului”, a scris ea pe rețeaua X.