Ungaria și Ucraina se acuză reciproc de „subminarea securității naționale” din cauza Gazprom

DE Adina Mutăr | 28.09.2021 - 20:28
Ungaria și Ucraina se acuză reciproc de „subminarea securității naționale”/foto: yahoo

„Ucraina încearcă să obstrucționeze aprovizionarea cu gaz a Ungariei”, acuză ministrul de Externe, Peter Szijjarto, în timp ce Ucrcaina susține că „rutele de transport al gazelor care ocolesc Ucraina subminează securitatea națională”.

SHARE

Ungaria a acuzat marți Ucraina că i-a încălcat suveranitatea. Ministrul maghiar de Externe și Comerț, Peter Szijjarto, a reacționat împotriva deciziei Ucrainei de a amâna ședința planificată a Comitetului Economic Ungaro-Ucrainean și a declarat că se va adresa Comisiei Europene în legătură cu acordul de 15 ani de aprovizionare cu gaze naturale semnat între gigantul energetic rus Gasprom și Ungaria, potrivit Hungarytoday.

Ambasadorul Ucrainei în Ungaria a fost convocat la Ministerul de Externe pentru a i se aduce la cunoștință protestul față de „obstrucționa aprovizionarea cu gaze a Ungariei pe termen lung, ceea ce este o încălcare a suveranității și securității naționale”.

Decizia Ucrainei este „deosebit de neprietenoasă” după sprijinul acordat de Ungaria acestei țări, de la livrarea de ventilatoare și echipamente de îngrijire a sănătății până la tratamentul soldaților, taberele pentru copii și sprijin pentru investiții, a subliniat Szijjártó.


Ministrul ucrainean de Externe l-a convocat marți pe ambasadorul Ungariei pentru a-l informa cu privire la poziția Kievului în legătură cu acordul dintre Budapesta și Gazprom, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko, acesta fiind „un răspuns proporțional la demersurile Budapestei”.

Citește și

Șeful Asociației Lemnului: Prețurile la curent, gaze și lemne au crescut cu cel puțin 20% – 30%

Gazprom susţine că este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa

 

Nikolenko a precizat că, în opinia Kievului, rutele de transport al gazelor care ocolesc Ucraina „subminează securitatea națională și, de asemenea, securitatea energetică a Europei”.

„Ultimul acord dintre Ungaria și Gazprom aduce o lovitură dură relațiilor ucrainene-maghiare. Partea ucraineană va lua măsuri hotărâte pentru a-și proteja interesele naționale", a spus Nikolenko.

Luni, Ungaria a semnat un alt contract pe termen lung cu Gazprom privind importul de gaze pe rute care ocolesc Ucraina. Șefii Gazprom și ai companiei energetice MFM au obținut autorizația acordului la Ministerul Ungar de Externe.

Înaintea încheierii acordului, Kievul și-a exprimat dezamăgirea și a avertizat că va cere Comisiei Europene să examineze acest acord pentru respectarea legislației europene în domeniul energiei. Ministerul ucrainean de Externe a avertizat că acest nou contract de gaze ar putea determina amânarea unei ședințe a Comisiei de cooperare energetică ucraineano-maghiară.

Ca răspuns, Budapesta a acuzat Kievul de intervenție în afacerile sale interne. Începând cu 1 octombrie, Ungaria va primi gaz exclusiv prin conducta de gaze Balkan Stream (o extensie a TurkStream) și prin conductele din sud-estul Europei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te