Una din Ţările Baltice va fi atacată sau Polonia. România nu va fi atacată direct

DE Florin Budescu | Actualizat: 15.04.2024 - 09:58
Una din Ţările Baltice va fi atacată sau Polonia. România nu va fi atacată direct - Foto: Profimedia Images
Una din Ţările Baltice va fi atacată sau Polonia. România nu va fi atacată direct - Foto: Profimedia Images

Una din Ţările Baltice va fi atacată sau Polonia. România nu va fi atacată direct. Vladimir Putin va ataca cu siguranță un stat NATO, cel mai probabil printr-o ofensivă de tip hibrid.

SHARE

Una din Ţările Baltice va fi atacată sau Polonia. România nu va fi atacată direct. Vladimir Putin va ataca cu siguranță un stat NATO, cel mai probabil printr-o ofensivă de tip hibrid, mizând pe disensiunile din rândul Aliaților.

Aceştia ar ezita să intervină în baza articolul 5 din Tratat. Afirmația a fost făcută de istoricul Armand Goșu, expert în istoria politică a Rusiei

Una din Ţările Baltice va fi atacată sau Polonia. România nu va fi atacată direct

“(Putin) va ataca un stat NATO, absolut. Va ataca hibrid. Foarte simplu. Deci Putin va testa NATO nu prin drone, nu prin avioane, bombițe care pică... Nu,

Putin va ataca un stat NATO. Hibrid sau cum îl va ataca, dar n-am nici o îndoială. Vă dau în scris. (…) Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla. Ne-a spus-o Putin că se întâmplă. Ne-a spus ce va face!”, a declarat Goșu.

Totuși, el este de părere că nu România va fi prima țintă a liderului de la Kremlin, deși țara noastră se află în meniul acestuia. Mai degrabă, apreciază Goșu, Putin își va îndrepta atenția către unul din statele baltice sau chiar către Polonia.

Citeşte şi: Rusia intervine brutal într-unul din statele Europei. Cum a lăsat oamenii dezorientați?

Goşu mai spune, conform Ştirile ProTV: "Republica Moldova nu știu dacă va supraviețui. (...) Republica Moldova nu mai există în scenariul ăla, și pur și simplu viitoarea graniță va fi pe Prut.

În același timp, eu nu văd de ce Rusia și-ar pierde vremea să ocupe Republica Moldova. Pentru că Republica Moldova oricum îngheață de frică.

Dar îngheață România de frică, dacă apare Rusia undeva, în Regiunea Odesa. (…)

Citeşte şi: Statul NATO care vrea să respingă un atac rusesc în câteva zile: „Victoria trebuie să vină rapid”

Rusia, spune istoricul, "Va ataca un stat NATO, absolut. Va ataca hibrid. Foarte simplu. Deci Putin va testa NATO nu prin drone, nu prin avioane, bombițe care pică... Nu, Putin va ataca un stat NATO. Hibrid sau cum îl va ataca, dar n-am nici o îndoială. Vă dau în scris. Nimeni nu știe, depinde foarte mult de ce se întâmplă acum pe front.

Dacă lucrurile vor merge bine pentru el, pe front. Dacă Occidentul chiar va abandona Ucraina, s-ar putea să se întâmple surprinzător de repede. Asta nu înseamnă că România va fi atacată direct. Asta înseamnă că una din Ţările Baltice va fi atacată, sau Polonia. Avantajul României, cu graniță până la Prut, este că ea nu a fost niciodată parte a Imperiului Rus.

Foto: Profimedia Images

Iar Putin ne spune: vrea URSS, vrea vechile granițe ale Imperiului Rus. Slavă Domnului, România a fost în afara Imperiului Rus, mai puțin partea locuită de români din Republica Moldova, care, sigur, include și teritorii care sunt astăzi la Ucraina”.

Punctele slabe

Cele două puncte slabe ale Ţărilor Baltice sunt Estonia, la nord, şi Fâşia Suwalki, la sud. Estonia este în pericol. Oraşul Narva, de la vărsarea răului cu acelaşi nume, în Baltica, foarte aproape de Sankt Petersburg, poate fi atacat şi ocupat de ruşi cu uşurinţă.

La sud, există două lacuri de frontieră, Peipus, cu Insula Piri, şi Pihkva Pskovskoie, care pot fi consumate de o agresiune rusă cu rapiditate. 

La sud de Lituania, pe frontieră cu Polonia, Fâşia Suwalki, în Evul Mediu disputată de lituani şi poloni, este traversată regulat de transporturi militare ruse, dinspre Belarus, spre Exclava Kaliningrad. Dacă aceste trupe se opresc, Ţările Baltice sunt sufocate logistic militar şi izolate de NATO. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te