FOTO Șeica Moza a Qatarului, soția favorită a emirului, una dintre cele mai elegante femei din lume

DE Elena Andrei | Actualizat: 24.11.2022 - 20:48
Șeica Moza - Foto: Profimedia

Alteța Sa Regală Moza bint Nasser Al Missned și-a dedicat o mare parte din viața publică promovării educației, dar în ultima vreme, în contextul în care țara sa găzduiește Cupa Mondială de fotbal, ținutele reginei din Qatar au fost în centrul atenției.

SHARE

Șeica Moza, mama actualului emir al Qatarului și soția fostului lider Hamad bin Khalifa al Thani, se numără printre cele mai elegante femei din lume.

În vârstă de 63 de ani, este imaginea modernă a unuia dintre cele mai represive regimuri de pe glob, potrivit New York Post.

The Guardian a descris-o pe Moza ca fiind "fața luminată a unui regim profund conservator". 

Cu ochi negri și regală, este considerată favorita dintre soțiile soțului ei. Cuplul are șapte copii, cu vârste cuprinse între 31 și 44 de ani.

Moza s-a născut în Qatar, dar a crescut în Egipt și Kuweit, unde tatăl ei trăia în exil ca opozant al regimului. Ea s-a întors în Qatar în 1977, la vârsta de 18 ani, pentru a se căsători cu Hamad bin Khalifa Al Thani, un membru al familiei regale din Qatar care, în cele din urmă, și-a răsturnat propriul tată printr-o lovitură de stat fără vărsare de sânge în 1995. Ea este a doua dintre cele trei soții ale acestuia.

Șeicul Hamad are trei soții și douăzeci și patru de copii, unsprezece fii și treisprezece fiice.

În timp ce femeile din Qatar sunt încă supuse legilor privind tutorele masculin - ceea ce înseamnă că nu pot studia, călători în străinătate sau ocupa un loc de muncă fără permisiunea rudelor de sex masculin - Șeica Moza are o mare libertate, în special în ceea ce privește călătoriile și hainele sale.

Mulți atribuie acest lucru statutului ei nu doar de soție a fostului suveran, ci și de mamă a actualului emir, Tamin bin Hamad al-Thani, care a trebuit să concureze cu cei 10 frați și frați vitregi ai săi pentru a urca pe tron în urmă cu nouă ani (cele 13 surori ale sale nu au fost eligibile).

Moza, care a fost descrisă ca fiind "Babe Paley a Orientului Mijlociu", a fost inclusă pe lista internațională a celor mai bine îmbrăcate în 2015.

Ea este faimoasă pentru turbanele sale mult copiate, adesea asociate cu ochelari de soare Persol de epocă.

Un cont de fan pe Instagram, sheikhamozafashion, unde își prezintă ținutele, are peste 214.000 de urmăritori.

Fascinația ei pentru modă a avut un impact și asupra deciziilor de afaceri. În 2010, familia regală din Qatar a cumpărat emblematicul magazin Harrods din Londra pentru 1,7 miliarde de dolari. Doi ani mai târziu, a cumpărat legendara casă de modă Valentino din Italia pentru peste 857 de milioane de dolari.

„Pe lângă faptul că este o femeie frumoasă, este foarte calmă, vorbește cu voce joasă și știe ce vrea", a declarat designerul brazilian Victor Dzenk pentru ziarul O Globo . „Iar ceea ce vrea este mai multă discreție”.

Într-adevăr, Moza este cunoscută pentru abilitatea sa de a adapta piesele Chanel de epocă pentru a se potrivi modestiei qatariote. Îi plac modele moderne Jean Paul Gaultier și Christian Dior.

„Este tratamentul meu mintal", a declarat recent Moza pentru Vogue Arabia. „Când sunt epuizată, mă duc în dressingul meu și mă uit prin dulapurile mele și încerc să amestec lucrurile și să le aranjez."

De asemenea, ea a declarat revistei că nu are un stilist "pentru că nu aș găsi pe nimeni care să înțeleagă ce îmi doresc".

De ani de zile, ea a lucrat pentru a promova reformele în domeniul educației în țara sa prin intermediul Qatar Foundation for Education, Science and Community Development, o organizație non-profit înființată de soțul ei în anul în care a devenit emir.

Grupul a recrutat instituții precum Georgetown University și Weill Cornell Medical College pentru a crea campusuri în Qatar.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te