Un nou război ar putea izbucni în Europa. De partea cui va fi Rusia?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 31.03.2024 - 22:56
Un nou război va izbucni până finalul săptămânii în Europa. De partea cui va fi Rusia? Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)
Un nou război va izbucni până finalul săptămânii în Europa. De partea cui va fi Rusia? Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Azerbaidjanul insistă asupra returnării a patru sate și a mai multor enclave mici din Armenia.

SHARE

Discuțiile dintre cei doi vecini privind pacea stagnează. Aceștia se ceartă pe tema traseului exact al frontierei, care are o lungime de aproximativ 1000 de kilometri.

La șase luni după ce partea armeană a pierdut controlul regiunii Nagorno-Karabah în favoarea Azerbaidjanului, premierul armean Nikol Pashinyan avertizează asupra unui nou război cu vecinul său.

Cele două țări sunt asimilate ca state europene chiar și din perspectiva că joacă în Campionatul Mondial de Fotbal.

Dacă Armenia nu acceptă să returneze și patru sate azere pe care le controlează de la începutul anilor 1990, războiul ar putea izbucni "până la sfârșitul săptămânii", a declarat marți agenția rusă de știri de stat Tass, citată de acesta.

Un nou război ar putea izbucni până finalul săptămânii în Europa. De partea cui va fi Rusia?

"Știu cum s-ar termina un astfel de război", a adăugat el. Potrivit raportului, Pashinyan s-a adresat locuitorilor din regiunea de frontieră unde se află satele, care sunt nelocuite de peste 30 de ani.

Armenia a suferit o înfrângere amară în septembrie anul trecut, când trupele azere au preluat controlul asupra Nagorno-Karabahului, într-o a doua ofensivă fulger din 2020.

Citește și: Japonia și SUA amenință că intră în război pentru Taiwan. China, gata de o invazie rapidă

Cei aproximativ 100.000 de etnici armeni din regiune au fugit atunci în Armenia.

Ambii vecini și-au exprimat ulterior disponibilitatea de a semna un tratat de pace oficial pentru a soluționa conflictul care durează de zeci de ani.

Cu toate acestea, discuțiile au intrat în impas din cauza diferențelor de opinie, cum ar fi demarcarea frontierei comune de 1.000 de kilometri.

Citește și: Ciucă: „România şi întreaga lume liberă stau alături de Ucraina”

Azerbaidjanul insistă, de asemenea, asupra returnării celor patru sate și a mai multor enclave mici.

Sate relevante din punct de vedere strategic

Pentru Armenia, pe de altă parte, satele sunt relevante din punct de vedere strategic, deoarece sunt situate pe o rută importantă între capitala Erevan și granița cu Georgia.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, Pashinyan și-a manifestat disponibilitatea de a returna terenurile azere controlate încă de Armenia și a propus redirecționarea rețelei rutiere a Armeniei pentru a ocoli teritoriul azer.

Citește și: China, gata de invazia Taiwanului. Războiul psihologic a început cu „invazia baloanelor” ca în SUA

Președintele autocrat al Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat duminică că un acord de pace cu Armenia este "mai aproape ca niciodată".

El a făcut această declarație după discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în capitala Azerbaidjanului, Baku. Stoltenberg s-a întâlnit marți cu Pashinyan în Armenia.

Citește și: Suntem singuri? Confesiunea unui spion SUA: Câte nave extraterestre ar fi capturat guvernul american

Pentru o lungă perioadă de timp, țara a fost aliată cu Rusia într-o relație de dependență militară și energetică. Cu toate acestea, relația este tensionată.

Erevanul a acuzat Moscova că nu și-a îndeplinit rolul de putere protectoare și, în consecință, și-a aliniat politica externă mai mult spre Occident.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te