Un ministru a anunțat că a fost jefuit de 1.000.000 $. Poliția l-a arestat. Care e explicația

DE Florin Budescu | Actualizat: 25.07.2023 - 17:11
Un ministru a anunțat că a fost jefuit de 1.000.000 $ - Foto: Pexels / Kindel Media
Un ministru a informat că a fost jefuit - Foto: captură video YouTube/Ghana Mission UN

Un ministru al guvernului din Ghana trebuie să fi crezut că a făcut ceea ce trebuie, meargând la Poliție, pentru a raporta un furt, la casa ei, dar lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată, atunci când a fost arestată. Ceciliei Abena Dapaah i s-ar furat o sumă imensă.

SHARE

Acesta vorbea despre o „sumă în numerar” de 1 milion de dolari (adică de 780.000 de lire sterline), precum și de 300.000 de euro (adică 333.000 de dolari) și 350.000 de cedis Ghana (moneda ghaneză, care înseamnă 30.000 de dolari).

Ar mai fost vorba şi despre alte obiecte personale, inclusiv genți de mână, evaluate la 35.000 de dolari, și bijuterii în valoare de 95.000 de dolari.

Un ministru a informat că a fost jefuit

Dezvăluirile i-au revoltat pe mulți, în Ghana. Moneda țării și-a pierdut din valoare rapid, în ultimele luni, cei care se ocupă de economie dând vina pe acaparatorii de dolari, pentru necazurile cedisului.

A fost șocant pentru mulți să afle că un ministru al guvernului ar fi putut deține el însuși valută străină.

Doamna Dapaah a demisionat din funcția de ministru al Sănătăţii și resurselor de apă, post pe care l-a ocupat în ultimii cinci ani, pentru a nu distrage atenția de la activitatea guvernamentală, a spus ea.

Citeşte şi: Fostul premier scoțian Nicola Sturgeon, arestată în ancheta privind finanțele partidului

Ea a adăugat că este sigură că orice investigație va arăta că a acționat cu integritate. Asta nu a potolit furia ghanezilor. Luni era arestată.

Biroul Procurorului Special, care se ocupă de acuzațiile de corupție împotriva oficialilor la nivel înalt, a anunțat că a arestat-o ​​și a interogat-o pe doamna Dappah, pentru fapte „suspecte de corupție și infracțiuni legate de corupție, cu privire la sume mari de bani și alte obiecte de valoare, care ar fi fost furate din reședința ei”.

Ea a fost eliberată pe cauțiune luni seară, târziu, după ce reședințele sale oficiale și private din capitala Accra au fost percheziționate. Povestea a început cu o spargere - sau eventual o serie de spargeri - la locuința privată a ministrului, pe care o împarte cu soțul ei și cu fiica ei, conform BBC.

Citeşte şi: Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan a apărut în fața instanţei, în tumultul popular

Două femei, lucrătoare casnice pentru familie, se află în centrul acuzațiilor. Se presupune că una a stat de şase, în timp ce cealaltă ar fi furat banii și alte bunuri. Cele două femei - ca și ceilalți trei acuzați - nu au comentat acuzațiile.

Datele anchetei, din rechizitoriul acuzării, arată că, în octombrie anul trecut, soțul doamnei Dapaah, Daniel Osei Kuffour, s-a întors acasă și a auzit un zgomot neobișnuit din dormitorul său, apoi l-a găsit pe unul dintre acuzați ascuns în spatele ușii.

După aceea, cuplul și-a dat seama că lipsesc lucruri, dar au mers la Poliție abia șapte luni mai târziu. Nu este clar de ce a existat o întârziere atât de mare, dar în acel timp se presupune că acuzații au făcut o serie de cheltuieli extravagante.

Citeşte şi: Guvernul din spatele gratiilor. 23 de miniștri condamnați după 1989. Au luat 90 de ani de închisoare

Unul şi-ar fi cumpărat o casă cu trei dormitoare, la marginea orașului Accra, precum și articole pentru aceasta: un frigider foarte mare, un televizor, o mașină de spălat, un congelator-ladă, un aragaz și un dozator de apă.

Hoaţa i-ar fi dat bani iubitului ei, pentru a-și cumpăra două mașini - un Hyundai Elantra și o Honda Civic.

Cuplul mai este acuzat că a închiriat o altă casă cu trei dormitoare, într-un alt oraș, și un depozit. Celălalt fost angajat al doamnei Dapaah ar fi cheltuit o parte dintre banii furați, pentru a-și construi propria casă cu trei dormitoare.

Ilicit

Pentru fostul ministru însuşi, sursa banilor era un mister. În scrisoarea ei de demisie, doamna Dapaah a spus că rapoartele conform cărora deținea „diverse sume uriașe de valute străine și milioane de cedes nu reprezintă corect ceea ce am raportat eu și soțul meu Poliției”.

Răspunsul președintelui Nana Akufo-Addo i-a dezamăgit pe militanții anticorupție, deoarece păreau să anticipează rezultatul investigațiilor. "Sunt încrezător... că la sfârșitul zilei integritatea dumneavoastră, cât timp sunteți în funcție, va fi stabilită”, i-a scris el doamnei Dapaah.

Aceasta a fost ministru de când președintele Akufo-Addo a fost ales pentru prima dată, în 2017, inițial al Armatei, iar un an mai târziu a trecut la Aapă și Canalizare.

Doamna Dapaah era binecunoscută, deoarece era una dintre cele trei femei din cabinetul președintelui. Acum, viitorul ei politic atârnă în balanță, în timp ce procurorul special investighează dacă avea într-adevăr sume atât de mari de cash în casa ei și, dacă da, de unde le avea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te