Fostul prim-ministru pakistanez Imran Khan a apărut în fața instanţei, în tumultul popular

DE Florin Budescu | Actualizat: 10.05.2023 - 14:04
Protestatar susţinător al fostului premier Imran Khan, la Islamabad - Foto: Profimedia Images

Fostul premier Imran Khan a apărut în fața instanţei, în mijlocul tumultului din Pakistan. Armata desfășurată în capitala Islamabad și Poliția trag cu gaze lacrimogene, asupra mulțimii, în fața secției de poliție unde a avut loc audierea, cu ușile închise.

SHARE

Fostul prim-ministru al Pakistanului, Imran Khan, a fost prezentat în fața unui judecător, într-o secție de poliție din Islamabad, la 24 de ore după ce a fost arestat dramatic, de zeci de paramilitari.

Imran Khan, în faţa instanţei

Faptul acesta a provocat scandal în toată țara. În cel mai populat stat din Pakistan, Punjab, aproape 1.000 de oameni au fost arestați și armata desfășurată.

Cel puțin 25 de vehicule de poliție au fost incendiate în provincie, 130 de ofițeri au fost răniți în confruntări și peste o duzină de clădiri oficiale au fost jefuite, a informat guvernul, dând vina pe susținătorii lui Khan.

Biroul Național de Responsabilitate (NAB), care l-a arestat pe Khan, pentru presupusul său rol, într-un caz de corupție, a încercat să-l țină pe fostul prim-ministru în arest, timp de două săptămâni, conform The Guardian

Citeşte şi: VIDEO Imran Khan, fost prim-ministru al Pakistanului, a fost arestat într-un tribunal din Islamabad

O hotărâre de marți târziu a instanțelor de judecată a stabilit că arestarea lui Khan a fost legală. La secția de poliție, unde Khan a apărut în fața unui judecător, a existat un grad ridicat de securitate.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene în mulțimile care se masau în apropierea barierelor, oamenii aruncând cu pietre în ofițeri și incendiind o motocicletă.

Avocatul lui Khan a spus că a cerut ca audierea să aibă loc într-o instanță publică, mai degrabă decât cu ușile închise, în secția de poliție, și că nu a primit raportul de anchetă al NAB, în acest caz. „Orice persoană are dreptul la un proces echitabil”, a spus el.

Citeşte şi: Mandatul de arestare pentru ex-premierul pakistanez, Imran Khan, suspendat. Nu puteau să-l aresteze

Membrii partidului Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) al lui Khan au continuat să condamne arestarea fostului prim-ministru drept o aşa-zisă "răpire de stat" și au numit audierea improvizată de la secția de poliție "o curte-cangur”, susținând că avocați și personalități de rang înalt din partid au fost împiedicați să-l întâlnească pe Khan.

Liderul PTI, Shah Mahmood Qureshi, a declarat că partidul lucrează pentru a asigura eliberarea lui Khan și nu va fi descurajat de arestări și intimidare. El a confirmat că PTI s-a adresat instanței supreme pentru a contesta legalitatea detenției lui Khan.

Reprimarea PTI a părut să se intensifice, odată cu arestarea unui alt lider de rang înalt. Secretarul general și fostul ministru de Finanțe, Asad Umar, a fost reținut de oficiali ai departamentului de combatere a terorismului și ai poliției din Islamabad, în fața Curții Supreme din Islamabad, unde a mers să depună o pledoarie, prin care să-l apere pe Khan.

Potrivit celor prezenți, avocații lui Umar s-au luptat cu Poliția, pentru a încerca să prevină arestarea, dar au fost copleșiți. Umar a fost acuzat în două cazuri legate de protestele care au izbucnit, după arestarea lui Khan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te