Un fost mercenar Wagner recunoaște că a aruncat grenade spre prizonieri de război ucraineni răniți

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.04.2023 - 22:28
Oraşul Soledar, din estul Ucrainei, după o operaţţiune militară Wagner - Foto: Profimedia Images

Un fost mercenar Wagner, Alexey Savichev, a recunoscut că a ucis, torturat şi aruncat grenade, spre prizonierii de război ucraineni, care erau răniți.

SHARE

Fostul condamnat a povestit despre torturarea prizonierilor și a spus că nu regretă nimic din ce a făcut. Este una dintre cele mai detaliate relatări la persoana întâi, despre atrocitățile comise de forțele ruse, în Ucraina.

Un fost mercenar Wagner îşi recunoaşte faptele

Alexey Savichev, 49 de ani, un fost condamnat rus recrutat de Wagner, în septembrie, anul trecut, a declarat pentru The Guardian, într-un interviu telefonic, că a participat la execuțiile sumare ale prizonierilor de război ucraineni, în timpul celor șase luni de luptă în estul Ucrainei.

„Ni s-a spus să nu luăm nici un prizonier și să-i împușcăm pe loc”, a spus el.

Într-un caz, în timp ce lupta în apropierea orașului Soledar, din estul ucrainean, toamna trecută, Savichev a relatat că a participat la uciderea a 20 de soldați ucraineni, care au fost înconjurați.

Citeşte şi: VIDEO Ucrainenii distrug o întreagă unitate rusă Wagner cu o singură lovitură HIMARS în Soledar

„I-am nimicit cu gloanțele noastre”, a spus el. „Este război și nu regret nimic din ce am făcut acolo. Dacă aș putea, m-aș întoarce.”

Savichev a spus că, într-un alt episod, împreună cu alți luptători Wagner, a ucis câteva zeci de prizonieri ucraineni răniți, „aruncând grenade” în șanțul unde erau ținuți, lângă orașul Bahmut, în ianuarie.  „I-am torturat pe soldați, nu existau reguli”, a spus el.

Relatarea lui Savichev a fost publicată pentru prima dată luni, de grupul de drepturi Gulagu.net într-un un videoclip de 17 minute, în care fostul mercenar a apărut alături de un alt fost luptător Wagner, identificat ca Azamat Uldarov, care a mai spus că a ucis civili, inclusiv copii, în timpul bătăliei pentru Bahmut.

Citeşte şi: Grupul paramilitar rus Wagner susține că armata rusă nu ar fi fost implicată în atacul de la Soledar

Uldarov a spus că colegii săi mercenari au ucis un grup de oameni care se adăpostiseră la subsolul unui bloc de nouă etaje din Bahmut, inclusiv o fată. 

„Țipa, era un copil mic, avea cinci sau șase ani și am împușcat-o, o lovitură, şi a fost ucisă. Nu aveam voie să las pe nimeni să iasă, înțelegi?”

Sursa citată nu poate verifica independent afirmația nici unuia dintre bărbați, dar a văzut documente penale rusești, care arată că Savichev, criminal condamnat, a fost eliberat dintr-o închisoare din Voronezh, un oraș din sud-vestul Rusiei, prin grațiere prezidențială, pe 12 septembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te