Un fost agent FBI care a anchetat dosarul Trump- Rusia a ajutat un oligarh rus să scape de sancțiuni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.01.2023 - 10:52
Charles McGonigal a condus divizia de contrainformații a FBI din New York- Foto: nationalreview.com

Un fost oficial FBI implicat în investigarea posibilelor legături ale staff-ului de campanie al lui Trump cu Rusia a fost acuzat luni că ar fi încercat să ajute un oligarh rus să scape de sancțiunile impuse de guvernul SUA.

SHARE

Charles McGonigal, care a condus divizia de contrainformații a FBI din New York, este acuzat că a încălcat sancțiunile americane în numele lui Oleg Deripaska, un magnat rus al aluminiului cu legături strânse cu Vladimir Putin, scrie CNBC. 

Potrivit procurorilor, în 2021, McGonigal și un fost diplomat rus au conspirat pentru a elimina sancțiunile împotriva lui Deripaska. Efortul lor nu a avut succes, deoarece Deripaska a rămas sub sancțiuni.

Rechizitoriul marchează o întorsătură surprinzătoare, având în vedere implicarea lui McGonigal în ancheta FBI cu privire la legăturile campaniei Trump cu Rusia. În calitate de oficial de top în domeniul contrainformațiilor, McGonigal a fost una dintre primele persoane de la FBI care a aflat că un consilier de campanie al lui Trump a discutat despre e-mailurile lui Hillary Clinton cu un diplomat străin. FBI și-a deschis investigația asupra campaniei lui Trump pe baza acelei conversații, dar ulterior nu a găsit nicio dovadă de colaborare între campania lui Trump și Rusia.

McGonigal, care a părăsit FBI-ul în 2018, a fost implicat în ancheta împotriva consilierului de campanie al lui Trump, Carter Page, potrivit SMS-urilor difuzate de republicanii din Senat. „Echipa noastră discută în prezent cu [Carter Page] din Rusia”, a scris el pe 16 martie 2017 unui coleg FBI.

Citește și: Corupție pe coridorul grânelor la Odesa cu tentacule în Rusia

Nu este clar ce altă implicare a avut McGonigal în ancheta Trump-Rusia, dar investigația s-a concentrat și pe relația lui Deripaska cu fostul manager de campanie al lui Trump, Paul Manafort. Manafort și Deripaska, care au avut relații comerciale în Ucraina, au ținut legătura în timpul campaniei din 2016.

Citește și: Serviciile secrete ucrainene: Putin e în viață pentru că e tratat de cei mai buni medici occidentali

Deripaska are, de asemenea, legături cu fostul spion britanic Christopher Steele, care a susținut, într-un raport care nu s-a adeverit, că staff-ul de campanie al lui Trump a colaborat cu guvernul rus pentru a influența alegerile din 2016. FBI s-a bazat foarte mult pe dosarul lui Steele pentru investigația sa, dar nu a reușit să verifice acuzațiile de colaborare. Deripaska l-a angajat odată pe Steele să lucreze la un „proiect de cercetare” în numele său.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te