Un cuplu de români, acuzat în Italia că nu-și trimite copilul la școală. Ce s-a întâmplat de fapt

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 30.01.2024 - 15:44
Un elev român în Italia a lipsit două luni din motive medicale Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Doi români stabiliți în Italia au fost trimiși în judecată pentru că unul dintre copiii lor nu a mers la școală 57 de zile consecutive. Judecătorul i-a achitat însă după ce a aflat motivul.

SHARE

Un cuplu de origine română a fost trimis în judecată pentru neglijență educațională după ce copilul lor în vârstă de 10 ani nu a fost la școală timp de 57 de zile consecutive. 

Judecătorul i-a achitat după ce românii au demonstrat că nu au acționat ilegal. 

De ce nu și-a trimis copilul la școală, timp de două luni, o familie de români din Italia

Părinții, o femeie de 37 de ani și un bărbat de 39 de ani, ajunseseră în judecată din cauza numărului mare de absențe de la școală ale fiului lor, elev în clasa a V-a la o școală primară.

După cum relatează Il Centro , directorul unității de învățământ a anunțat poliția care a declanșat investigații aprofundate. Copilul lipsise începând din 19 aprilie până la finalul anului școlar.

Citește și: Primul copil născut în 2023 în Italia este de origine română

Părinții au fost acuzați că „nu a oferit minorului, fără justă cauză, educație adecvată” . Asistați de un avocat, aceștia au prezentat o justificare medicală pentru absența lor în sala de judecată .

Potrivit acestora, copilul a trebuit să urmeze tratament medical în România pentru sângerări nazale frecvente, care nu au fost tratate adecvat în spitalul din Chieti.

Apărarea a furnizat documente de sănătate în limba română, traduse în italiană, în sprijinul explicației acestora . Mai mult, ei au evidențiat angajamentul față de educația copilului în timpul petrecut în străinătate, cu asistența fratelui său mai mare care a studiat în Italia, scrie orizzontescuola.it.

Astfel, judecătorul din Chieti a respins acuzațiile, recunoscând situația specială a familiei și subliniind că părinții au făcut tot posibilul pentru a asigura educația copilului lor în ciuda circumstanțelor medicale dificile.

 Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

În Italia, învățământul primar este obligatoriu pentru toți copiii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, incluzând școala primară și gimnaziul.

Citește și: Familie de români, jefuită în Italia în noaptea de Revelion. ”Nu am închis ochii de două nopți”

Cu toate acestea, legislația italiană nu specifică un număr maxim de zile de absență de la școală. Absențele semnificative necesită justificări adecvate, iar în acest caz, documentele medicale au fost acceptate ca motiv întemeiat.

Decizia recentă reprezintă un avertisment pentru a lua în considerare situațiile speciale atunci când se analizează absențele școlare și subliniază importanța recunoașterii drepturilor părintești în contextul educațional, scrie stiridiaspora.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te