Un conflict pe scară largă în Europa nu mai este o fantezie, spune un oficial european

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.04.2024 - 15:02
Un conflict pe scară largă în Europa nu mai este o fantezie, spune un oficial european - Foto: Pexels/Алесь Усцінаў
Un conflict pe scară largă în Europa nu mai este o fantezie, spune un oficial european - Foto: Pexels/Yevhen Sukhenko

Un conflict pe scară largă în Europa nu mai este o fantezie, spune un oficial european. Un conflict pe scară largă în Europa nu mai este o fantezie, iar europenii trebuie să găsească noi modalități de a se pregăti.

SHARE

Un conflict pe scară largă în Europa nu mai este o fantezie, spune un oficial european. Un conflict pe scară largă în Europa nu mai este o fantezie, iar europenii trebuie să găsească noi modalități de a se pregăti financiar.

Este vorba despre pregătirea pentru un război potențial mai larg, pe continent, a avertizat diplomatul șef al UE, Josep Borrell.

Un conflict pe scară largă în Europa nu mai este o fantezie, spune un oficial european

„Războiul se profilează cu siguranță, în jurul nostru (...), iar un război convențional de mare intensitate în Europa nu mai este o fantezie”, a spus Borrell într-un discurs, la un forum economic de la Bruxelles.

„Rusia amenință Europa” prin războiul său din Ucraina și atacurile hibride asupra statelor membre UE, a adăugat el. „[Războiul] nu va începe mâine, dar nu putem nega realitatea”, a spus el, în cele mai explicite decclaraţii de până acum, pe acest subiect.

Comentariile sale vin după ce mai mulți șefi militari europeni au emis recent avertismente, conform cărora Rusia ar putea încerca să submineze NATO, în următorul deceniu.

Citeşte şi: Avertismentul lui Rareș Bogdan: „România este în pericol”. Rușii pregătesc asaltul final spre Dunăre

De când Rusia a invadat Ucraina, în februarie 2022, europenii au inversat decenii de reducere a cheltuielilor pentru Apărare și și-au intensificat planurile pentru a-și spori capacitatea de producție industrială militară.

Cu toate acestea, eforturile europene, de a crește livrările de arme către Ucraina și de a-și reînarma forțele militare interne au început doar încet să capete amploare, cea mai sensibilă problemă fiind finanțarea viitoare a mai multor investiții în Apărare.

„Statele membre ale UE au creat o Agenție [Europeană] de Apărare, dar nu au finanțat-o”, a spus Borrell, adăugând că organismul este necesar din cauza „dualității dintre cei care au cunoștințe despre arme și au făcut rapoarte ani de zile, la care nimeni nu a fost atent.”

Citeşte şi: Josep Borrell, avertisment critic: Următoarele luni, decisive pentru soarta Ucrainei și a Europei

Având în vedere că situația de securitate a Europei este o criză existențială, Borrell a remarcat lipsa de urgență în găsirea unor noi modalități de a intensifica investițiile în Apărare.

„Avem nevoie de un nou instrument de finanțare interguvernamental (…) comparabil cu cel pe care l-am creat în timpul crizei financiare a Zonei Euro”.

Foto: Pexels/Yevhen Sukhenko

Unii lideri ai UE, în frunte cu Estonia, au cerut ca această finanțare să fie obținută prin emiterea de obligațiuni comune de Apărare.

Citeşte şi: Șeful diplomației UE îl critică pe Trump: „O alianţă militară nu poate funcţiona după toane”

O altă propunere ar vedea veniturile din activele rusești înghețate în Europa transferate în Facilitatea europeană pentru pace (EPF) sau apeluri mai radicale de a relaxa regulile blocului, care ar permite bugetului UE să finanțeze achiziţia de armament.

Liderii UE au împins în martie și Banca Europeană de Investiții (BEI) să își adapteze politica de creditare pentru industria de Apărare și definiția sa actuală privind bunurile cu dublă utilizare.

Cu toate acestea, majoritatea acestor eforturi sunt considerate insuficiente, pentru a genera suficiente capacități financiare, pentru a opri nevoia anticipată de mai multe cheltuieli pentru Apărare.

Factorul Trump

Diplomatul-șef al UE a abordat de asemenea teama tot mai mare, în rândul europenilor, cu privire la o potențială revenire a fostului președinte american Donald Trump.

Acesta a amenințat că nu va apăra aliații NATO din Europa care nu cheltuiesc suficient pentru Apărare. „Umbrela SUA, pe care ne-am bazat încă de la Războiul Rece, s-ar putea să nu fie deschisă tot timpul”, a spus Borrell.

„Poate, în funcție de cine conduce Washingtonul, nu ne putem baza pe America să ne protejeze. În cadrul unei alianțe, prioritățile membrilor individuali se pot schimba”, a adăugat el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te