Un caz șocant. Spionul tibetan al Chinei în SUA care zâmbea mereu și spunea „Hi”

DE Adina Mutăr | 22.09.2020 - 23:14

Un polițist din NYPD, rezervist al armatei, cu autorizații de securitate pentru date secrete, i-a trădat pe conaționalii tibetani din New York, spionându-i și transmițând informațiile unui oficial al Guvernului chinez.

SHARE

Baimadajie Angwang, 33 de ani, căsătorit, cu copii, de etnie tibetană, lucra ca ofițer pentru Afaceri Comunitare la Secția 111 din Queens și a început contactele cu Consulatul chinez din Manhattan din 2014.

Din mai 2018, a lucrat efectiv pentru chinezi, printr-un agent de legătură de la Consulat, potrivit dosarului înaintat Curții Federale din Brooklyn.

Angwang a venit în SUA cu o viză pentru schimb cultural, a obținut o a doua viză și a solicitat azil pe motiv că ar fi fost arestat și torturat în Republica Populară Chineză  (RPC), din cauza etniei sale tibetane”.

Însă „în ciuda faptului că a pretins că a fost torturat și persecutat de securitatea chineză, a călătorit în China în numeroase ocazii de când i-a fost admisă cererea de azil”, se arată în dosar.

Ambii părinți sunt membri ai Partidului Comunist Chinez, tatăl rezervist din armată și mama funcționar guvernamental pensionar și locuiesc în China, împreună cu fratele lui.

Angwang a fost angajat de NYPD în 2016 și, conform înregistrărilor de salarii, câștiga în jur de 53.500 de dolari. Atât a câștigat în 2019.

Dar în aprilie și mai 2016, el a transferat în total 150.000 de dolari fratelui său și altei persoane din China. În plus, el ar fi primit „mai multe transferuri bancare substanțiale de la RPC”, inclusiv aproape 50.000 de dolari de la fratele său, în mai 2016.

El și soția sa „au primit, de asemenea, credite separate de 50.000 și 20.000 de dolari dintr-un cont deținut în numele unei persoane la Banca Chinei din New York” în 2014.

Angwang este membru în rezervă al armatei SUA, cu gradul de sergent și face parte din batalionul Airborne Civil Affairs staționat la Fort Dix, New Jersey, unde documentele instanței spun că „ajută la planificarea, instruirea, consilierea și executarea de programe militare”.

El a obținut în 2019 o autorizație de securitate pentru date secrete de la Departamentul Apărării, mințind pe formularul de eligibilitate, pe care îl completase și în 2014, că are contacte cu un guvern străin sau că menține legătura cu rudele sale din China sau cu armata chineză.

La un eveniment al Asociației Benevolente a Poliției din noiembrie 2019, Angwang a apărut în uniforma Corpului de Marină al SUA , fiind prezentat ca fiind veteran a trei misiuni, una în Irak și două în Afganistan.


Pentru China, principala atribuție a lui Angwang era să colecteze informații despre potențiali adversari ai Guvernului chinez, inclusiv membri ai minorității etnice din care făcea parte.

Agentul de legătură, identificat doar ca „PRC Official-2”, se crede că fusese repartizat la „Asociația Chineză pentru Conservarea și Dezvoltarea Culturilor Tibetane”, o divizie a Departamentului de lucru al Frontului Unit Chinez responsabil pentru „neutralizarea surselor cu potențial opozant față de politicile și autoritatea RPC”, se arată în raportul către instanță.

El a sunat și a trimis mesaje către „PRC Official-2” de cel puțin 55 de ori între iunie 2018 și martie 2020. Înainte, a sunat și a trimis mesaje către alt contact de la Consulat - „PRC Official-1” - de cel puțin 53 de ori între 21 august 2014 și 11 august 2017, se arată în dosar.

În afară că-și spiona conaționalii, Angwang se oferise „voluntar” să dea „acces oficialilor Consulatului chinez la înalți oficiali din NYPD, prin invitații la evenimente oficiale din NYPD”.

În conversațiile interceptate, Angwang a declarat că motivația sa de a fi promovat în NYPD a fost „să asiste RPC și să aducă glorie Chinei” și că, dacă n-ar promova, ar fi dispus să devină angajat al Guvernului chinez.

Practic, Baimadajie Angwang a încălcat toate jurămintele depuse, față de Statele Unite, de armata americană și față de departamentul de poliție.

Când FBI a descins la domiciuliul spionului, cu mascați, arme, și toată procedura de forță pentru a-l ridica, vecinii au fost șocați. Ulterior, au aflat de la jurnaliști pentru ce motiv fusese arestat și au fost și mai șocați.

„Cum?! Omul ăsta care zâmbea mereu și spunea „Hi” era spion?”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te