Un bătrân, funcționar într-o primărie, autorul scrisorii-bombă la Ambasada Ucrainei din Spania

DE Elena Andrei | 25.01.2023 - 16:27
Suspect de trimiterea unor scrisori-bombă, arestat în Spania/Foto: euromews

Un bărbat a fost reținut în Spania, fiind suspectat că a trimis scrisori cu explozibili, inclusiv la Ambasada Ucrainei. Potrivit El Pais, polițiștii au arestat un bărbat în vârstă de 74 de ani în Miranda de Ebro, provincia Burgos.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Acesta ar fi autorul a șase scrisori cu explozibili care au provocat o alertă antiteroristă la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie.

Printre destinatarii scrisorilor se numărau premierul Spaniei, Pedro Sánchez, și ambasadele Ucrainei și SUA la Madrid.

Bărbatul arestat, un cetățean spaniol, ar fi acționat singur și nu are legătură cu niciun grup. În prezent, poliția îi percheziționează locuința din Burgos.

Publicația La Sexta relatează că bărbatul arestat era funcționar în cadrul primăriei din Vitoria, în apropiere de Miranda de Ebro. În prezent, el locuiește singur și nu este cunoscut ca fiind afiliat la niciun grup politic.

Deoarece serviciul poștal nu poate urmări trimiterile, polițiștii au recurs la metoda procedurală. Aceștia au colectat imagini de pe camerele de luat vederi ale oficiilor poștale de unde fuseseră trimise coletele. 

Citește și

Finlanda va contribui la „coaliția tancurilor” pentru Ucraina. „Nu suntem țară NATO”

VIDEO Premieră în istoria fotbalului: Un arbitru a aratat un cartonaș alb la un meci în Portugalia

Au localizat scrisorile pe înregistrări și, cu ajutorul acestor informații (data și ora), au încercat să reconstituie traseul care le-a dus în Castilia și León (Valladolid și Burgos).

Plicurile au fost elementul cel mai caracteristic al expedierilor. Aceste plicuri erau de 20x15, dar cu o tăietură foarte specială. 

Poliția a reușit să găsească o companie care distribuie aceste plicuri online, a verificat toți cumpărătorii din diferite provincii din Spania și a găsit un cumpărător în Burgos.

După ce l-au identificat deja pe acest individ, polițiștii au descoperit că acesta cumpărase online și timbre aniversare și alte materiale prezente în scrisorile-bombă. Toate aceste mărturii și dovezi au determinat poliția să concluzioneze că bărbatul reținut în prezent este responsabil pentru trimiterea scrisorilor.

În decembrie, poliția a declarat că șase pachete cu explozibili au fost trimise din orașul Valladolid, situat în nordul țării. Acesta se află la 130 km de Burgos.

Majoritatea pachetelor au fost neutralizate, în timp ce un angajat al Ambasadei Ucrainei a fost ușor rănit în timp ce deschidea o scrisoare-bombă.

Ulterior, ambasadele ucrainene din 12 țări, inclusiv Spania, au primit scrisori cu amenințări, pe care Ministerul Afacerilor Externe le-a numit "o campanie de teroare bine planificată".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te