Un an de război şi invazie cu Ucraina a lăsat elitele Rusiei fără punct de sprijin și scindate

DE Florin Budescu | Actualizat: 17.03.2023 - 22:11
Un an de război şi invazie cu Ucraina a lăsat elitele Rusiei fără punct de sprijin și scindate - Foto: Flickr/Thomas Depenbusch (Depi) - strada comercială Arbat, Moscova, imagine cu caracter ilustrativ

La un an de la începutul invaziei Ucrainei, de către Federaţia Rusă, elitele ruse nu au reușit să capitalizeze nici un fel de entuziasm pentru „operațiunea militară specială”. Totuși, nici nu au găsit puterea în ele să se pronunțe public împotriva acesteia.

SHARE

Aproape nimeni nu împărtășește cu adevărat obiectivele președintelui Vladimir Putin, în declanșarea acestui război.

Un an de război şi invazie cu Ucraina. Elitele Rusiei, debusolate

Mulți dintre cei din așa-numitul „partid al războiului” sunt politicieni care au văzut războiul ca pe o posibilitate de ascensiune în carieră.

Cei din „partidul păcii”, pe de altă parte, sunt concentrați pe minimizarea consecințelor războiului pentru societatea rusă, în timp ce managerii superiori continuă să-și adapteze întreprinderile la noua realitate și încearcă să nu urmărească știrile prea îndeaproape.

Citeşte şi: Rusia a primit puști, echipamente militare, inclusiv piese de drone, și veste antiglonț din China

Doar câțiva au fost suficient de înarmaţi cu principii, pentru a demisiona din posturile deţinute. Compromisurile morale și teama, de-a dreptul, de serviciile de securitate înseamnă că cei mai mulți au rămas pe loc, deși nu se grăbesc nici să se adune în jurul lui Putin sau să participe la revărsarea patriotismului.

În general, oricine are ceva de pierdut pur și simplu preferă să stea jos și să tacă. Doar un cerc foarte restrâns de asociați ai lui Putin știa de intențiile sale de a invada Ucraina. Cei mai mulți au fost șocați când s-a întâmplat.

Citeşte şi: Rusia va organiza exerciții militare comune cu China și Iran în Golful Oman, anunță Beijingul

Dar lui Putin nici măcar nu-i mai trece prin minte că cineva ar putea să nu-i împărtășească obiectivele și convingerile, așa că de la începutul războiului Kremlinul a încercat să demonstreze că există un sprijin larg pentru acesta.

Lucrurile acestea apar în The Moscow Times, cotidian care apare la Moscova şi este unul dintre ultimele bastioane ale presei independente. Este neclar cum este lăsată publicaţia să apară.

Cel mai ciudat este că acum marile oraşe arată exact ca în poza folosită aici, care este din 2005, cu srada pietonală comercială tradiţională din centrul Moscovei, Arbat: nimic nu pare să se fi schimbat.

Nu există afişaze cu litera "Z", mari, ca la începutul războiului şi, în afară de înlocuirea marilor branduri occidentale, ca McDonald's, cu Vkusno & tochka, totul pare normal. Putin nu vrea să-i enerveue pe ruşi, deci se teme de ei.

Măsuri insuficiente

În ziua invaziei, președintele s-a întâlnit cu oameni de afaceri influenți (care au continuat să fie sancționați), atât pentru a demonstra că cercurile de afaceri au aprobat decizia sa, cât și pentru a-i liniști.

Celor prezenți li s-a spus că afacerile lor vor fi susținute prin sancțiuni, în schimbul patriotismului pe care-l vor demonstra. Într-adevăr, guvernul a anunțat măsuri de susținere a economiei.

Totuși, acele promisiuni nu au fost suficiente. Magnatul Oleg Deripaska, un veteran al listelor de sancțiuni, a descris războiul drept o nebunie.

Gigantul petrolier Lukoil a cerut încetarea războiului; iar mulți ruși au fugit în străinătate. Companiile bogate au închiriat zboruri, pentru a-și scoate personalul din țară, în timp ce aceia care nu și-au permis să facă acest lucru pur și simplu au permis personalului lor să se mute în străinătate.

Elita rusă își exprimă furia față de conducerea militară

Chiar și acei oficiali și angajați ai corporațiilor de stat care au vrut să demisioneze au constatat că este mai ușor de spus decât de făcut.

Numirile și demiterile din funcții de rang înalt și de profil au trebuit de mult să fie convenite cu Kremlinul: cel puțin cu șeful de cabinet Anton Vaino, dacă nu chiar cu Putin. Odată început războiul, președintele nu a mai avut timp pentru asemenea fleacuri.

Singurul oficial de rang înalt care a demisionat în primăvara anului trecut a fost Anatoly Ciubais, care fusese reprezentant special pentru legăturile cu organizațiile internaționale, și există o dezbatere dacă demisia sa a fost acceptată înainte sau după părăsirea țării.

FSB e peste tot, dar tot mai slab

În fiecare structură de stat și companie există un departament al angajaților FSB, responsabil cu supravegherea accesului la informații sensibile și clasificate. Influența lor a crescut semnificativ din 2014.

După invazia pe scară largă, când oamenii au început să-și dea demisia, a fost transmisă o recomandare de a fi cu ochii pe oricine nu era fericit și de a încerca să-i calmeze și să-i împiedice să plece, acolo unde este posibil, potrivit unui oficial de resurse umane de la un minister.

Sursele descriu diferite modalități de a-i convinge pe angajați să rămână, de la amânarea pentru luni de zile a contrasemnării scrisorilor de demisie, până la amenințările din partea conducerii și a ofițerilor FSB rezidenți de investigații și interdicții de călătorie în străinătate. Oricine a fugit deja în străinătate a fost concediat.

Putin, inabordabil

Confuzia în rândul elitelor este exacerbată de faptul că majoritatea dintre ei au pierdut orice acces personal la Putin pe care ar fi putut-o avea cândva. Ca și în timpul pandemiei, oamenii sunt încă obligați să intre în carantină timp de o săptămână, înainte de a se întâlni cu Putin în persoană.

Acesta este ceva pe care, departe de orice om de afaceri oficial sau de stat, își poate permite cineva să-l facă, de dragul unei întâlniri care ar putea să nu dea nici măcar rezultatul dorit. Alternativa – un apel video – face mai dificilă rezolvarea problemelor în mod informal.

Vidul lăsat elitelor de adevăratul Putin a fost umplut de „Putinul colectiv”: un mic grup de reprezentanți ai săi, care pretinde că înțelege dorințele și intențiile președintelui.

"Cine nu e cu noi e împotriva noastră"

Acești oameni nu au dat nici o indicație când s-ar putea termina războiul, dar au un mesaj simplu: „Fie ești cu noi, fie împotriva noastră”. Acesta este motivul pentru care oricine are ceva de pierdut preferă să țină capul în jos.

Regimul nu se face iluzii că toți cei care păstrează tăcerea sunt pro-Putin, așa că este în curs de desfășurare o campanie pentru a limita elitele la granițele Rusiei.

Încă din 2014, oficialii cu acces la informații sensibile erau obligați să solicite permisiunea de a călători în străinătate. În 2022, acea permisiune a încetat să mai fie acordată: mai întâi conducerii superioare, iar apoi angajaților cu acces la informații secrete (spre deosebire de cele foarte secrete).

Unii funcționari publici și angajați ai corporațiilor de stat au primit ordin să-și predea pașapoartele, iar oficialilor și angajaților companiilor de stat la nivel federal și regional li sa interzis să părăsească Rusia în perioada sărbătorilor.

Înainte de război, astfel de restricții se aplicau numai personalului militar, celor care lucrau pentru serviciile de securitate și funcționarilor publici cu acces deplin la informații clasificate.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te