Un an de la moartea Reginei Elisabeta a II-a: Regele Charles, mesaj emoționant

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.09.2023 - 17:59
Un an de la moartea Reginei Elisabeta a II-a: Regele Charles, mesaj emoționant - Foto: Profimedia / imagine cu caracter ilustrativ

Astăzi se împlinește un an de când lumea a stat în loc: vestea morții Elisabetei a II-a, regina Marii Britanii și a Irlandei de Nord, a șocat milioane de oameni din întreaga lume. Astăzi, Regele Charles comemorează un an de la moartea mamei sale.

SHARE

Regele britanic Charles al III-lea a transmis un mesaj la prima aniversare a morții mamei sale.

"Ne amintim cu mare afecțiune de viața ei lungă, de serviciul ei devotat și de tot ceea ce a însemnat pentru atât de mulți dintre noi", a scris regele în vârstă de 74 de ani într-un mesaj publicat vineri.

Un an de la moartea Reginei Elisabeta

El a adăugat: "De asemenea, sunt profund recunoscător pentru dragostea și sprijinul arătat soției mele și mie în acest an, în timp ce facem tot ce putem pentru a vă servi pe toți".

În acest scop, Charles a publicat o fotografie necunoscută până acum a mamei sale. Aceasta o arată pe regină la vârsta de 42 de ani. Fotografia a fost realizată de cunoscutul fotograf britanic Cecil Beaton.

Charles va petrece astăzi aniversarea morții "în liniște și în privat". Ziua este de două ori emoționantă pentru el: și-a pierdut mama și a devenit rege în același timp. În plus, el urmează tradiția mamei sale: Elisabeta a II-a îi plăcea să petreacă aniversările morții tatălui său, regele George al VI-lea (1895-1952), în "reflecție privată" - fără evenimente oficiale planificate.

Citește și: Cine a fost domnitorul român care și-a lăsat tronul pentru o femeie? Era doica copiilor lui

Elisabeta a II-a a urcat pe tronul britanic la 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani. În momentul încoronării sale, la 2 iunie a aceluiași an, avea 26 de ani și era mama a doi copii mici. Cu 70 de ani pe tron, Elisabeta a II-a a fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Ea a murit la 8 septembrie anul trecut, la vârsta de 96 de ani, după ce starea sa de sănătate se deteriorase anterior.

Certificatul consemnează ora decesului ei la ora 15:10 (14:10 GMT). Palatul Buckingham a emis un comunicat imediat după ora 12:30 în acea zi pentru a transmite că medicii sunt îngrijoraţi de sănătatea reginei şi că va rămâne sub supraveghere medicală. Decesul reginei a fost anunţat oficial la ora 18:30.

Regina îşi îndeplinise ultima datorie oficială cu doar două zile înainte, numind-o pe Liz Truss în funcţia de premier.

Regina, care a petrecut 70 de ani pe tron, suferea de ceea ce Palatul Buckingham a numit "probleme episodice de mobilitate" de la sfârşitul anului trecut, forţând-o să se retragă din aproape toate angajamentele sale publice.

Certificatul arată că moartea ei a fost înregistrată de fiica ei, Prinţesa Anne, pe 16 septembrie.

Trupul neînsufleţit al reginei Elisabetei a II-a a Marii Britanii, a fost coborât luni, 19 septembrie 2022, în cavoul regal („Royal Vault”) din Capela St George de la Castelul Windsor, unde a fost depus şi sicriul soţului suveranei, prinţul Philip, pentru a putea fi îngropat alături de regină, în cadrul unei înmormântări private ulterioare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te