Un an de la asasinarea lui Soleimani. Marina Iranului, în stare de alertă de război

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.01.2021 - 16:09
sursă US Navy

Marina iraniană a crescut nivelul de alertă în Golful Persic în ultimele 48 de ore, fiind pregătită de război, au declarat surse americane pentru CNN.

SHARE

Nu este clar dacă este o mișcare în scop defensiv așteptându-se la un atac americano-israelian sau este un semn că Iranul intenționează să acționeze împotriva SUA în Golful Persic, la un an de la uciderea generalului Qasem Soleimani.

Soleimani, influentul lider al Forței Quds din Iran, aripa de elită a operațiunilor speciale ale Corpului Gardienii Revoluției Islamice (IRGC), a fost ucis la 3 ianuarie 2019 împreună cu Abu Mahdi al-Muhandis, lider al Hezbollah, miliție libaneză susținută de Iran, despre care oficialii americani au spus că este responsabilă pentru numeroase atacuri asupra bazelor SUA din Irak.


Comandantul IRGC, Hussein Salami, a declarat, aflat în inspecție la baza navală Abu Musa, că „Iranul este pregătit să răspundă la orice presiune militară americană, inclusiv împotriva submarinelor americane și israeliene”, a căror prezență în Golf a fost semnalată în urmă cu câteva zile. Și după ce Iranul a mutat rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în Irak, potrivit serviciilor de informații israeliene.

Oficialii americani au declarat pentru NBC că există indicii că Iranul intenționează să acționeze împotriva forțelor americane din Orientul Mijlociu, iar acest lucru nu va rămâne nepedepsit.

Armata SUA s-a pregătit pentru un posibil atac asupra personalului și intereselor americane din Irak, au declarat oficialii apărării SUA.

Două avioane B-52 au efectuat o misiune dus-întorsă, de 30 de ore, de la baza Forței Aeriene Minot din Dakota de Nord până în Orientul Mijlociu, pentru a demonstra puterea militară și a descuraja Iranul.

„Statele Unite continuă să desfășoare capacități pregătite pentru luptă în zona de responsabilitate a Comandamentului Central al SUA pentru a descuraja orice potențial adversar și pentru a clarifica faptul că suntem pregătiți și capabili să răspundem la orice agresiune îndreptată împotriva americanilor sau a intereselor SUA", a declarat gen. Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA.

„Nu căutăm conflicte, dar nimeni nu ar trebui să ne subestimeze capacitatea de a ne apăra forțele sau de a acționa decisiv ca răspuns la orice atac”.

Cu prilejul împlinirii a un an de la asasinarea generalului Soleimani, Ayatollah Iranului, Ali Khamenei, a jurat răzbunare.

Președintele iranian Hassan Rouhani a folosit un limbaj extrem, spunând că o consecință a asasinatului este că „trumpismul s-a încheiat” și, în câteva zile, „viața acestui criminal se va sfârși și el va merge la coșul de gunoi al istoriei”.

Generalul Esmail Qaani, care i-a succedat lui Soleimani în funcția de șef al Forței militare de elită Qods din Iran, a amenințat SUA cu „represalii ce ar putea veni de la oamenii din propria ta casă”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te