Un amiral american spune că SUA trebuie să se pregătească pentru invazia Chinei în Taiwan

DE Daniel Toșa | 20.10.2022 - 12:12
Un amiral american spune că SUA trebuie să se pregătească pentru invazia Chinei în Taiwan - FOTO: profimedia

Armata americană trebuie să fie pregătită să răspundă unei potenţiale invazii a Taiwanului de către Beijing încă din acest an, a avertizat miercuri un amiral, semn al unei îngrijorări tot mai mari în legătură cu intenţiile Chinei faţă de insulă.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Amiralul Michael Gilday, şeful operaţiunilor navale americane, a fost întrebat de Atlantic Council despre posibilitatea ca Beijingul să invadeze Taiwanul până în 2027.

"Nu este vorba doar de ce spune preşedintele Xi, ci de felul în care se comportă chinezii şi de ceea ce fac ei", a declarat Gilday pentru acest think tank, subliniind că, în ultimii douăzeci de ani, Beijingul şi-a pus în practică promisiunile mai repede decât era anunţat.

"Prin urmare, când vorbim de 2027, în opinia mea asta (înseamnă) 2022 sau poate 2023", a adăugat el.

"Nu pot exclude această posibilitate. Nu vreau să fiu alarmist când spun asta. Doar că nu putem să o excludem", a mai afirmat amiralul.

Citește și: Tarife RCA: creștere și de 40% într-un an. Ai sub 30 de ani? Plătești 1.500 lei chiar pentru 90 cai

Duminică, la deschiderea Congresului Partidului Comunist care ar urma să îi confere un al treilea mandat, istoric, preşedintele Xi Jinping a reafirmat că intenţionează "să reunească" Taiwanul cu China, prin forţă dacă va fi nevoie.

Comentariile amiralului Gilday survin la o zi după un avertisment al secretarului american de stat Antony Blinken. Acesta din urmă a afirmat că Beijingul vrea să ocupe Taiwanul "într-un ritm mult mai rapid" decât lua în considerare anterior, adăugând că sub preşedinţia lui Xi a apărut o "Chină foarte diferită".

China consideră Taiwanul parte din teritoriul ei

Partidul Comunist Chinez nu a controlat niciodată Taiwanul, dar China consideră că această insulă autonomă este parte integrantă a teritoriului său.

Citește și: Spionii britanici avertizează: Putin ar putea face un test nuclear deasupra Mării Negre

Washingtonul are în mod istoric o politică de "ambiguitate strategică" faţă de o eventuală intervenţie militară americană dacă Taiwanul este atacat de China.

Această politică vizează atât descurajarea Chinei de a invada Taiwanul, cât şi împiedicarea liderilor din insulă să provoace Beijingul declarându-şi oficial independenţa, scrie Agerpres.

În acest cadru, SUA vinde arme Taipeiului, cu scopul ca insula să se poată apăra.

"Vom lucra cu cea mai mare sinceritate şi cu cele mai mari eforturi la o reunificare paşnică (cu Taiwanul), însă nu vom renunţa niciodată să recurgem la forţă şi ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare", a declarat duminică Xi Jinping la Congresul PCC.

"Reunificarea patriei trebuie să se facă şi se va face", a adăugat el, condamnând "orice separatism şi orice ingerinţă" străină în această afacere. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te