Un aliat al lui Putin din Belarus a murit în condiții suspecte în urma unor discuții "secrete"

DE Daniel Toșa | 28.11.2022 - 12:34
Un aliat al lui Putin din Belarus a murit în condiții suspecte în urma unor discuții "secrete" - FOTO: Profimedia

Vladimir Makei, în vârstă de 64 de ani, era considerat singurul canal principal de comunicare cu Occidentul în regimul pro-rus al dictatorului Alexander Lukașenko. - a murit la o zi după ce s-a întâlnit cu trimisul Papei, pentru a discuta opțiuni pentru oprirea războiului.

SHARE

Ministrul de externe al Belarusului a murit subit sâmbătă, după ce ar fi purtat discuții secrete pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Vladimir Makei, în vârstă de 64 de ani, era considerat singurul canal principal de comunicare cu Occidentul în cadrul regimului pro-rus al dictatorului Alexander Lukașenko.

Moartea sa a survenit în mod misterios la o zi după ce s-a întâlnit cu trimisul Papei, Ante Jozić, unde ar fi discutat un plan secret de pace pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Makei, spion de carieră, a fost ministru de externe timp de un deceniu și urma să îl primească duminică și luni la Minsk pe ministrul de externe al lui Vladimir Putin 's, Serghei Lavrov.

Citește și: Niculae Bădălău, reținut de DNA pentru corupție. Câștigă 5.500 euro pe lună de la Curtea de Conturi

Purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov a declarat că Rusia a fost "șocată" de decesul acestuia. Nu a fost precizată cauza morții - dar mai multe surse au speculat că decesul său ar putea fi suspect. Makei a fost descris ca fiind "sănătos".

Acesta era considerat a fi interesat de președinția Belarusului în cazul în care Lukașenko ar fi demisionat - și a fost șeful de cabinet al tiranului.

El a fost instruit în GRU - serviciul de informații militare sovietic - și avea reputația de "cardinal gri" al lui Lukașenko.

Unele rapoarte au spus că Makei a murit în urma unui atac de cord acasă. "Nu a cerut ajutor medical la timp, deoarece nu și-a luat în serios starea", a declarat o sursă.

Citește și: România are șanse să intre în Schengen. Aurescu: „Cerințele Olandei au fost îndeplinite”

Dar alții au afirmat că s-a prăbușit după ce i-a raportat lui Lukașenko despre întâlnirea acestuia cu trimisul Papei.

Makei este una dintre figurile cheie ale regimului lui Lukașenka. În perioada 2000-2008 a lucrat ca asistent al dictatorului. La 15 iulie 2008, a fost numit șef al administrației lui Lukașenka.

Makei a vorbit la televizor despre "pregătirea de acte teroriste" și despre "militanți" în timpul protestelor de după "alegerile" din 2010.

La 20 august 2012, a fost numit ministru al afacerilor externe. El a făcut lobby activ pentru ridicarea sancțiunilor împotriva regimului Lukașenka. El a declarat că "nu există probleme cu prizonierii politici în Belarus".

După cum a scris site-ul Charter97.org, Makei a murit pe fondul unor informații despre viitoarea înlocuire a lui Lukașenko

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te