Un afgan evacuat din Kabul, arestat la Paris pentru legături cu talibanii

DE Adina Mutăr | 24.08.2021 - 20:01
Un cetățean afgan, evacuat din Kabul, arestat/Foto: afp

Un cetățean afgan care fusese evacuat de la Kabul la Paris a fost reținut pentru legături cu talibanii, au confirmat marți autoritățile franceze.

SHARE

Ministrul de Interne, Gerald Darmanin, a declarat pentru FranceInfo că nu există „nicio portiță” de a scăpa de controalele de securitate pentru persoanele evacuate.

Individul în cauză s-a desprins de controlul de supraveghere din Paris și „a părăsit locul de monitorizare pentru câteva minute” înainte de a fi luat în custodie.

El făcea parte dintr-un grup de cinci cetățeni afgani repartizat la o adresă din Saint Seine-Denis, Paris. Aceștia erau monitorizați și nu aveau voie să părăsească adresa. Un bărbat nu a ținut cont de interdicție și a fost prins la scurt timp după ce a părăsit adresa.

Cei cinci bărbați au fost evacuați din capitala Afganistanului, Kabul, la 18 august. În timpul interviurilor de securitate efectuate pe aeroportul din Abu Dhabi, care este folosit ca bază pentru operațiuni de transport aerian și evacuări, Direcția Generală de Supraveghere Internă (DGSI) l-a suspectat pe unul dintre ei, un tânăr, că ar avea legături cu talibanii.

La sosirea la Paris, el a fost plasat sub „măsura individuală de control și supraveghere administrativă”, prevederi ale legilor antiteroriste.

„Vigilența noastră este maximă. Toate verificările de securitate se efectuează înainte de sosirea lor în Franța”, a spus Darmanin.

Citește și

VIDEO Militarii afgani nu se bucură că trăiesc. „Uite ce viață grea avem” - Newsweek LIVE

Talibanii, tot mai duri: Afganii nu mai au permisiunea de a merge la aeroportul din Kabul

 

Același bărbat afgan a ajutat Ambasada Franței la Kabul cu operațiunea de evacuare, au confirmat atât Darmanin, cât și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal.

Ministrul de Interne a subliniat, de asemenea, necesitatea continuă de a menține „vigilența”. El a subliniat că din cei 1.000 de cetățeni afgani repatriați, a existat „un singur caz problematic”.

„Prioritatea noastră de astăzi este să-i întâmpinăm pe afganii care au ajutat Franța pe solul național, este onoarea țării noastre. Nu putem să-i lăsăm pe acești oameni la aeroportul din Kabul în pericol de moarte din partea talibanilor” a subliniat ministrul.

Julien Odoul, purtător de cuvânt al partidului de extremă dreaptă Frontul Național, a declarat într-un interviu pentru FranceInfo că incidentul cu bărbații afgani supravegheați confirmă „un risc major pentru siguranța francezilor”.

Partidul a spus în repetate rânduri că teroriștii vor profita probabil de fluxul migrațional pentru a se infiltra în Franța și a ataca țara.

Odoul a mai susținut că afganii sunt incompatibili cu valorile franceze, cu stilul de viață și principiile republicane.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te