Ultimele cuvinte ale unui criminal sângeros executat în detenție. A vrut să evadeze și s-a răzbunat

DE Daniel Toșa | 10.06.2023 - 12:10
Ucigașul Michael Tisius - Foto: Profimedia Images

Un bărbat care a împușcat mortal doi gardieni de închisoare din Missouri în 2000 a fost executat marți, după ce guvernatorul și Curtea Supremă a SUA au refuzat să intervină, deși mai mulți jurați din acest caz au cerut o reducere a pedepsei.

SHARE

Michael Tisius, în vârstă de 42 de ani, a fost condamnat în 2001 pentru uciderea adjuncților șerifului din Randolph County, Jason Acton și Leon Egley, ambii neînarmați, în timpul unei încercări eșuate de a ajuta un fost coleg de celulă să evadeze din închisoare.

Ultimele cuvinte ale unui criminal sângeros executat în detenție

Tisius a fost declarat mort la ora 18:10 după ce a primit o injecție letală, în condițiile în care Curtea Supremă a SUA a respins două cereri de amânare a execuției luni și alte două marți, a precizat Departamentul penitenciarelor din Missouri într-un comunicat.

Avocații lui Tisius au susținut în petițiile de amânare că acesta ar trebui să fie scutit de pedeapsa cu moartea, având în vedere că avea 19 ani la momentul crimelor și că suferea de deficiențe cerebrale și boli mintale pe tot parcursul vieții.

Citește și: Cine e Luha Eugen, sindicalistul discret care încasează 170.000 € / an. A luat 1.200.000 € în 10 ani

Potrivit avocaților săi, Tisius a fost traumatizat de abuzuri fizice grave și de neglijență în copilărie, ceea ce a agravat deficitele cognitive care l-au făcut vulnerabil la manipularea altora, inclusiv a colegului său de celulă mai mare, Roy Vance, care l-a convins pe Tisius să accepte planul nefericit de evadare.

"Îmi pare rău"

În ultima sa declarație, Tisius a spus că a încercat să devină un om mai bun și și-a exprimat remușcările. "Îmi pare rău", a spus Tisius. "Și nu pentru că mă aflu la sfârșit. Ci pentru că îmi pare cu adevărat rău".

Șase foști jurați dintre cei 12 care au votat în unanimitate pentru a recomanda pedeapsa cu moartea pentru Tisius la procesul său din 2010 au declarat în declarații sub jurământ, ca parte a unei cereri separate de clemență, că acum sunt în favoarea sau ar accepta închisoarea pe viață în locul pedepsei capitale.

Citește și: Rusia acuză Occidentul că vrea să transforme Republica Moldova în „a doua Ucraină”. Ce spune Maia

Guvernatorul Mike Parson, un republican, a refuzat luni cererea de clemență.

"Sistemul judiciar din Missouri i-a oferit domnului Tisius un proces corect și o procedură echitabilă pentru uciderea brutală a doi gardieni de închisoare din Randolph County", a declarat guvernatorul republican într-un comunicat.

Tisius a fost acuzat că a complotat cu Tracie Bulington, iubita de atunci a lui Vance, pentru a-l ajuta pe Vance să evadeze din închisoare după ce Tisius a fost eliberat din penitenciar. El îl cunoscuse pe Vance în timp ce își ispășea pedeapsa pentru încălcarea eliberării condiționate în urma unui caz de furt minor, potrivit avocaților săi.

Cei doi gardieni au fost împușcați și uciși când tentativa de evadare a eșuat. Bulington și Vance au fost condamnați ulterior la închisoare pe viață pentru rolul lor în incident, potrivit Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te