Ultima idee de protecţie europeană contra rachetelor lui Putin. Ce cer două state UE

DE Florin Budescu | Actualizat: 24.05.2024 - 09:36
Ultima idee de protecţie europeană contra rachetelor lui Putin. Ce cer două state UE - Foto: Wikimedia/Amit Agronov/IDF Spokesperson's Unit/CC BY-SA 3.0 (imagine cu caracter ilustrativ)

Ultima idee de protecţie europeană contra rachetelor lui Putin. Ce cer două state UE. Polonia şi Grecia au cerut Uniunii Europene (UE) să se doteze cu un scut.

SHARE

Ultima idee de protecţie europeană contra rachetelor lui Putin. Ce cer două state UE. Polonia şi Grecia au cerut Uniunii Europene (UE) să se doteze cu un scut anti-aerian.

Motivaţia: pentru a se apăra mai bine, în plin război între Rusia şi Ucraina, anunţă cele două state, într-un comunicat comun.

Ultima idee de protecţie europeană contra rachetelor lui Putin. Ce cer două state UE

”Europa va fi sigură atât timp cât cerul de deasupra capului va fi sigur”, îi scriu premierul polonez Donald Tusk şi omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, într-o scrisoare comună, preşedintelui Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen.

Această poziţie intervine în timp ce Cei 27 întâmpină deja dificultăţi în a găsi finanţări necesare dezvoltării industriilor lor ale Apărării, decisă în urma invaziei Ucrainei, de către Rusia, începând din februarie 2022.

Ursula von der Leyen s-a referit la această scrisoare a Atenei şi Varşoviei la o dezbatere, la Bruxelles, între principalii candidaţi la succesiunea sa.

Citeşte şi: Polonia va doborî rachetele rusești trimise peste Ucrainei. Care vor fi consecințele pentru Europa?

Ea a cerut ca viitoarea Comisie, care urmează să intre în funcţie, în urma alegerilor europene din iunie, să lanseze proiecte în comun, în acest domeniu, sub forma ”de exemplu a unui scut antiaerian pentru toţi”, conform News.ro.

Spaţiul aerian al Poloniei şi României - state vecine cu Ucraina - a fost traversat deja, în mai multe rânduri, de rachete sau de drone, consecinţe ale conflictului care se află în desfăşurare, la frontierele lor.

Citeşte şi: VIDEO Un HIMARS al Ucrainei face țăndări sistemul URAGAN de rachete al lui Putin de 5.000.000$

”Scutul de apărare antiaeriană trebuie să fie un program care să răspundă acestei vulnerabilităţi majore a securităţii noastre”, subliniază cei doi şefi de guverne europene, în această scrisoare.

Slăbiciunea apărării antiaeriene a Uniunii Europene (UE) a fost evidenţiată recent, de eşecul majorităţii statelor membre UE, de a răspunde unei cereri tot mai mari a Kievului, de sisteme suplimentare de apărare antiaeriană, în contextul în care infrastructuri şi populaţie ucrainene sunt bombardate intensiv, de către forţele ruse.

Tusk şi Mitsotakis vor să-şi prezinte propunerea la viitorul summit al celor 27, prevăzut în iunie.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te