UK: Iranul trebuie să suporte consecinţele atacului asupra petrolierului Mercer Street

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 02.08.2021 - 19:08
UK: Iranul trebuie să suporte consecinţele atacului asupra petrolierului Mercer Street. / Foto: adevarul.ro

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că Iranul trebuie să suporte consecinţele atacului efectuat joi asupra unui petrolier în Marea Arabiei, transmite Reuters.

SHARE

''Acesta a fost evident un atac inacceptabil şi scandalos împotriva navigaţiei comerciale'', a spus Johnson în faţa presei. ''Iranul trebuie să suporte consecinţele pentru ceea ce a făcut'', a indicat şeful guvernului de la Londra.

''Un cetăţean britanic a murit. Este absolut vital ca Iranul şi orice altă ţară să respecte libertăţile navigaţiei în lume şi Regatul Unit va continua să insiste asupra acestui lucru'', a mai subliniat Boris Johnson.

Citește și: EXCLUSIV Sute de români, angajați de armatorul petrolierului atacat de Iran. Deputat AUR, ex-angajat

Petrolierul Mercer Street, deţinut de filiala britanică a companiei Zodiac Maritime care aparţine miliardarului israelian Eyal Ofer, a fost atacat joi în timp ce naviga fără încărcătură în Marea Arabiei. Doi membri ai echipajului, un român şi un britanic, şi-au pierdut viaţa.

Israelul, SUA şi Marea Britanie acuză direct Iranul pentru atac

''Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (...) Există dovezi pentru aceasta'', a susţinut premierul israelian Naftali Bennett, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite ''sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul'', adăugând că Washingtonul ''se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă''.

Citește și: Moartea românului pe petrolierul Mercer Street duce la conflict diplomatic. SUA: Iran a comis atacul

Acest atac ''deliberat, ţintit şi ilegal'' constituie ''o încălcare evidentă a dreptului internaţional de către Iran'', a afirmat la rândul său ministrul de externe britanic Dominic Raab

Iranul a reacţionat negând orice responsabilitate. "Dacă aceste ţări au vreo dovadă care să le demonstreze afirmaţiile false, ar fi trebuit să le şi arate", a declarat un purtător de cuvânt al MAE iranian, Saeed Khatibzadeh. "Republica Islamică Iran nu va ezita nicio clipă în a-şi proteja securitatea şi interesele naţionale, şi va răspunde fără întârziere, cu forţă şi seriozitate, oricărei eventuale acţiuni hazardate'', a adăugat acesta, conform site-ului ministerului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.