UE, acord de principiu pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina pe 25 iunie

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.06.2024 - 07:43
UE, acord de principiu pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina pe 25 iunie - Foto: Facebook/Cristina Gherasimov

UE a ajuns la un acord de principiu pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina pe 25 iunie.

SHARE

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri "acordul de principiu" pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor începe la 25 iunie, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE.

UE, acord de principiu pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Moldova și Ucraina pe 25 iunie

"Ambasadorii au ajuns la un acord de principiu asupra cadrului negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova. Preşedinţia belgiană va convoca primele conferinţe interguvernamentale pe 25 iunie", a anunţat vineri seara pe X Preşedinţia belgiană a Consiului UE.

Această decizie trebuie să fie validată oficial în cadrul unei reuniuni ministeriale la 21 iunie, potrivit AFP.

Vicepremierul pentru integrare europeană de la Chişinău, Cristina Gherasimov, a salutat decizia, pe care a calificat-o drept un "moment istoric".

Citește și: Trădare în Republica Moldova. Șef de stat major a spus spionilor ruși GRU ce arme cumpără Ucraina

"Prima Conferinţă Interguvernamentală Moldova-UE va avea loc pe 25 iunie!  Ambasadorii ţărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi Ucraina.

Drept urmare, la 25 iunie, Preşedinţia belgiană a UE va convoca primele conferinţe interguvernamentale cu cele două ţări.

Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Şi mulţumim Preşedinţiei belgiene pentru această veste bună!”, a scris pe Facebook Cristina Gherman, relatează News.ro.

Citește și: Maia Sandu: „Un milion de cetățeni din Republica Moldova au pașaport românesc”

Republica Moldova şi Ucraina îndeplinesc toate criteriile

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a anunţat că Republica Moldova şi Ucraina îndeplinesc toate criteriile necesare pentru a începe în mod oficial negocierile de aderare la UE, iar premierul ucrainean Denîs Şmîhal îşi exprimase speranţa că discuţiile ar putea începe chiar în cursul acestei luni.

Statele membre UE sunt cele care trebuie să aprobe cadrul de negociere. Cele 27 de state membre ale UE trebuie să fie de acord în unanimitate cu începerea negocierilor, a căror finalizare durează ani de zile, prin adoptarea aşa-numitului cadru de negociere.

Belgia, care deţine preşedinţia rotativă a UE până la sfârşitul lunii iunie, face pregătiri pentru conferinţele interguvernamentale cu Ucraina şi Republica Moldova, care vor avea loc pe 25 iunie la Luxemburg, dacă există un sprijin unanim.

Dar un astfel de sprijin nu era garantat, deoarece Ungaria, care menţine legături prietenoase cu Rusia şi care a criticat candidatura Ucrainei, are îndoieli cu privire la evaluarea Comisiei potrivit căreia Kievul este pregătit.

Budapesta doreşte să vadă mai multe elemente adăugate la cadrele de negociere, au declarat diplomaţi citatţi de Reuters.

În aceste condiţii, Belgia şi Comisia Europeană doresc să ajungă la un acord în iunie, înainte ca Ungaria să preia preşedinţia rotativă, de la 1 iulie, pentru şase luni, deoarece diplomaţii UE se aşteaptă ca Budapesta să îngheţe întregul proces până în 2025, menţiona Reuters în urmă cu o săptămână.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te