"M-am întâlnit cu premierul May în mai multe rânduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit acceptă scenariile unei extinderi şi sunt încântat să confirm că avem un acord în această privinţă", a spus Tusk.
În cadrul negocierilor din Consiliul European, care au durat aproximativ 8 ore, șefii de state și de guverne din țările membre au propus Marii Britanii două noi termene limită pentru amânarea Brexit-ului, după data prevăzută iniţial, 29 martie.
Cele două termene-limită sunt:
12 aprilie - În cazul în care Camera Comunelor respinge acordul, aşa cum a mai făcut-o în ianuarie şi în martie, atunci aceasta devine următoarea dată esenţială. Asta pentru că, până atunci, Londra va trebui să decidă dacă va exista o ieşire în forţă din UE sau va solicita o amânare mai lungă a Brexit-ului. "Consiliul European decide să îl proroge (termenul de ieșire- n.red.) până la 12 aprilie 2019 şi aşteaptă ca Regatul Unit să indice calea de urmat înainte de această dată", precizează declarația de final a summitului Consiliului European.
Dacă optează pentru a doua variantă, britanicii vor trebui să justifice de ce doresc această amânare şi, totodată, să participe la alegerile pentru Parlamentul European, ce se vor desfăşura între 23 şi 26 mai.
22 mai - Dacă acordul de ieşire din UE va trece în Parlamentul britanic înainte de 29 martie, atunci aceasta este data stabilită pentru ca Brexit-ul să devină unul efectiv. Regatul Unit va avea în această situaţie aproape două luni la dispoziţie pentru a aproba toată legislaţia asociată cu ieşirea sa ordonată din clubul comunitar şi nu ar trebui să participe la alegerile europene ce vor debuta o zi mai târziu. Aceasta din urmă rămâne în continuare opţiunea preferată a guvernului britanic.
Premierul britanic dorea o amânare până la 30 iunie, dar această dată ar fi complicat situația din punct de vedere juridic, deoarece între 23 şi 26 mai vor avea loc alegeri europene, iar Marea Britanie ar fi fost silită să participe în calitate de membru al UE.