Ucrainenii deschid porturile la Marea Neagră pentru grâne. România, expusă atacurilor Rusiei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 11.08.2023 - 13:32
Ucrainenii deschid porturile la Marea Neagră pentru grâne. „Coridor umanitar, cu risc de atac” (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: pravda.com.ua

Ucrainenii deschid porturile la Marea Neagră pentru grâne. „Coridor umanitar, cu risc de atac”. Forțele navale au anunțat joi deschiderea unui „coridor umanitar” temporar pentru navele comerciale ce merg către sau dinspre porturile de la Marea Neagră Cernomorsk, Odesa și Iujnîi.

SHARE

Ucrainenii deschid porturile la Marea Neagră pentru grâne. „Coridor umanitar, cu risc de atac” din partea Rusiei.

Conform ordinului Atribuirii Navale a Forțelor Armate nr. 6 din 08.08.2023, au fost anunțate noi rute temporare de nave civile către/dinspre porturile de la Marea Neagră din Ucraina.

Ucrainenii deschid porturile la Marea Neagră pentru grâne. „Coridor umanitar, cu risc de atac”

Totodată, se raportează că „pe toate rutele există o amenințare militară și un pericol de moarte din partea Federației Ruse”.

Anterior, rutele fuseseră anunțate de Ucraina într-un apel către Organizația Maritimă Internațională (OMI).

Consiliul Organizației Maritime Internaționale a recunoscut dreptul Ucrainei la transporturi de liber schimb, garantat de legislația maritimă internațională și a cerut Rusiei să se conformeze convențiilor internaționale și să oprească amenințările la adresa comerțului maritim în Marea Neagră.

Aceste rute vor fi utilizate în primul rând pentru posibilitatea ieșirii navelor civile în porturile ucrainene Cernomorsk, Odesa și Iujnîi.

Navele ai căror proprietari/căpitani confirmă oficial pregătirea de a naviga în condițiile actuale vor putea trece pe rute.

Oleg Cealik, purtătorul de cuvânt al Marinei ucrainene, a declarat pentru că acest coridor „va fi foarte transparent”.

Citește și: Erdogan și Consiliul Național de Securitate al Turciei cer Ucrainei și Rusiei „negocieri imediate”

„Vom pune camere pe nave și va exista o filmare ce va arăta că aceasta este o misiune pur umanitară și nu are niciun scop militar”.

Nu se dau detalii asupra rutelor, dar România a fost în „grafic” și ca rută pe Marea Neagră și pentru porturi dunărene.

În prezent, există mari ambuteiaje de nave în largul coastelor din Delta Dunării și Constanței, în așteptarea unor decizii privind siguranța de a continua.

Rusia nu a dat nicio declarație privind anunțul Ucrainei și există riscul „asumat” ca navele ce „sparg” blocada instituită de Moscova să fie atacate.

Dar poate există o înțelegere ce nu este făcută publică.

Acest anunț neobișnuit a venit după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut Ucrainei și Rusiei „negocieri imediate” pentru a da drumul navelor cu grâne în Marea Neagră.

Erdogan este co-sponsor al acordului de cereale alături de ONU și a avertizat ambele părți aflate în conflict că o escaladare în Marea Neagră ar fi un dezastru.

Citește și: Războiul, pe cale să se extindă în Marea Neagră. Erdogan, după discuțiile cu Putin: „Un dezastru”

„Cred că nu exagerez să spun că președintele Erdogan este probabil singurul om din lume care îl poate convinge pe președintele Putin să revină la Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră”, a declarat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, într-un interviu de joi pentru Reuters, citat de pravda.com.ua.

Vă reamintim că ultima navă cu cereale ucraineană a plecat din portul Odesa la 16 iulie.

După ieșirea din acordul de cereale, Rusia a atacat infrastructura de cereale portuare pentru a opri accesul alimentelor ucrainene pe piețele mondiale.

Liderii mondiali, inclusiv țările africane, au cerut Rusiei să înceteze cu „șantajul grânelor” și să nu interfereze cu agroexportul ucrainean.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te