UCRAINA Trupele ruse au pierdut zeci de blindate la Vuhledar, însă înaintează pe frontul de est

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 10.02.2023 - 23:07
Rusia duce un război costisitor- Foto: FT

Trupele ruse au pierdut probabil zeci de vehicule blindate în timpul unui atac eşuat asupra oraşului Vuhledar din estul Ucrainei, potrivit Ministerului britanic al Apărării, care pe de altă parte confirmă înaintări ale trupelor ruse în estul Ucrainei, transmite Reuters.

SHARE

În apropierea oraşului Vuhledar, aflat sub controlul armatei ucrainene şi situat la o intersecţie strategică între liniile frontului de est şi de sud, s-au înregistrat unele dintre cele mai sângeroase lupte ale războiului, în timp ce trupele ruse îşi continuă asaltul pe frontul din estul Ucrainei., scrie Agerpres.

"Trupele ruse probabil au fugit şi au abandonat cel puţin 30 de vehicule blindate în mare parte intacte, într-un singur incident după un asalt eşuat", afirmă Ministerul britanic al Apărării în raportul său public zilnic despre evoluţia războiului declanşat de Rusia pe 24 februarie anul trecut.

Bloggeri militari ruşi, adesea critici faţă de modul în care comandanţii armatei ruse abordează războiul din Ucraina, au confirmat pierderi ale trupelor ruse la Vuhledar. Potrivit unuia dintre aceşti bloggeri, 31 de vehicule blindate au fost distruse de dronele ucrainene după ce unitatea din care făceau parte aceste vehicule a fost angajată în luptă fără a fi protejată de focul de acoperire al artileriei.

De asemenea, potrivit Grey Zone, un canal semi-oficial de Telegram al grupării paramilitare ruse Wagner, "un dezastru este în desfăşurare în jurul Vuhledar şi se repetă din nou şi din nou". Acuzând la rândul său incompetenţa comandanţilor ofiţeri superiori ai armatei ruse, un alt blogger militar rus notează că "aceşti oameni au distrus un număr considerabil de oameni şi echipamente, fără să fie traşi la răspundere pentru aceasta, iar apoi, cu aceeaşi mediocritate, au început asaltul la Vuhledar".

Ministerul rus al Apărării nu a comentat aceste relatări, afirmând doar că operaţiunile militare de capturare a oraşelor Vuhledar şi Bahmut progresează bine. Trupele ruse au înaintat treptat în acea zonă în ultima lună, reuşind în special să ocupe localitatea Soledar, ceea ce le-a permis să înainteze către Bahmut şi dinspre nord, nu doar dinspre est. După luni de lupte statice de artilerie, trupele ruse au reuşit să înceapă încercuirea Bahmutului.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, de marţi până joi trupele ruse au înaintat 2-3 kilometri la nord de Bahmut, un avans relativ rapid dacă avem în vedere că luni la rând liniile frontului nu s-au schimbat aproape deloc, şi ameninţă acum principala rută de acces dinspre vest către Bahmut. De asemenea, în pofida pierderii în acel atac eşuat lângă Vuhledar a zeci de blindate şi a unor efective importante, trupele ruse au avansat şi în direcţia acestei localităţi, mai observă Ministerul Apărării de la Londra.

Citește și: VIDEO România, pe cale de a achiziționa obuziere K-9 Thunder din Coreea de Sud

Potrivit liderului pro-rus din Doneţk, Denis Puşilin, citat de agenţiile AFP şi EFE, armata ucraineană a deplasat la Vuhledar rezerve semnificative de soldaţi şi echipamente. "Ne-am fixat în partea de sud, în suburbiile oraşului. Inamicul continuă să deplaseze rezerve în mari cantităţi, iar aceasta încetineşte eliberarea localităţii", a declarat presei responsabilul instalat de Moscova în Doneţk. Cât despre Bahmut, el susţine că trupele ruse au semi-încercuit oraşul la nord, sud şi est şi controlează trei din cele patru rute de acces către acesta.

Ucraina se pregăteşte în prezent pentru o nouă ofensivă majoră rusească, la aproape un an de la lansarea invaziei. Potrivit unor oficiali ucraineni, această ofensivă ar fi început deja, ei remarcând intensificarea operaţiunilor armatei ruse pe frontul din provinciile estice Doneţk şi Lugansk. Întrebat la televiziunea ucraineană dacă noua ofensivă rusă a început, guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, a răspuns: "Da, categoric !".

Citește și: VIDEO SUA trimit Ucrainei rachete cu rază de acțiune de 150 de km. Pot fi lansate de pe HIMARS

De asemenea conform oficialilor ucraineni, armata rusă dispune acum de efective de circa 300.000 de soldaţi pentru campania împotriva Ucrainei, mai mulţi faţă de cei 150.000-200.000 care au luat parte la ofensiva de lansare a invaziei, iar preşedintele rus Vladimir Putin vrea un succes pe câmpul de luptă la împlinirea unui an de atunci. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te