Ucraina și Rusia au convenit asupra unui singur coridor de evacuare în Sumy

DE Daniel Toșa | Actualizat: 08.03.2022 - 13:02
Ucraina și Rusia au convenit asupra unui singur coridor de evacuare în Sumy/FOTO:

Guvernul ucrainean a căzut de acord asupra unui coridor de evacuare pentru civilii care fug din orașul Sumy.

SHARE

Orașul e situat în nord-estul țării, care a fost afectat de atacuri susținute ale Rusiei și de lovituri aeriene în ultimele zile.

Iryna Vereshchuk, ministrul ucrainean al Reintegrării teritoriilor ocupate temporar, a declarat că coridorul a fost aprobat de Ministerul rus al Apărării într-o scrisoare adresată Comitetului Internațional al Crucii Roșii.

Traseul coridorului de evacuare ar urma să ducă de la Sumy prin Holubivka și Lokhvytsia până la Poltava, un oraș din centrul Ucrainei. Acesta va fi deschis marți între orele 9.00 și 21.00, a declarat Vereshchuk, adăugând că "toate obstacolele ... trebuie să fie îndepărtate de-a lungul întregului traseu".

"Nu au fost convenite alte rute", a precizat ea. "Cerem Rusiei să convină imediat asupra acestor rute și să asigure o încetare a focului stabilă pe aceste rute".

Citește și: PROIECT. În caz de război, toți bărbații între 18 și 65 de ani pot fi „încorporaţi și concentraţi”

Ea a adăugat că Ucraina speră că coridorul Sumy va fi urmat de altele.

Anunțul vine după ce un atac aerian rusesc asupra unei clădiri de apartamente din Sumy a ucis nouă civili, inclusiv doi copii, potrivit Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență (SES) din Ucraina.

Mai multe încercări anterioare de evacuare a civililor au eșuat la începutul acestei săptămâni, iar liderii occidentali au acuzat forțele rusești că au continuat să vizeze rutele sigure aprobate în prealabil.

Citește și: România facilitează angajarea ucrainenilor în România, cu „decont” de la UE

Duminică, un atac rusesc a lovit un punct de trecere pentru evacuare în afara Kievului, ucigând opt persoane, inclusiv doi copii care încercau să fugă.

Luni, ambasadorul Ucrainei la ONU a acuzat Rusia de blocarea încercărilor de evacuare a civililor, adăugând că este "îngrozitor" faptul că trupele rusești deschid focul asupra persoanelor evacuate după ce ambele țări au alocat anumite drumuri pentru a fi utilizate ca și coridoare de evacuare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.