Ucraina acuză Rusia de dezinformare: Kievul nu plănuiește o ofensivă în Donbas

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 22.11.2021 - 18:17
Ucraina acuză Rusia de dezinformare: Kievul nu plănuiește o ofensivă în Donbas. / Foto: dw.com

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a acuzat Rusia de răspândirea unor informaţii false, inclusiv că guvernul de la Kiev ar plănui o ofensivă în Donbas, regiune din estul Ucrainei, unde importante zone sunt controlate de către separatişti susţinuţi de Moscova.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

Kremlinul s-a declarat îngrijorat în legătură cu ceea ce a spus că este efortul SUA de a aproviziona cu arme sofisticate Ucraina, acuzând totodată Kievul de "vise agresive" în privinţa rezolvării conflictului din Donbas, relatează Reuters.

"Observăm o creştere a dezinformărilor propagate de Rusia, inclusiv acuzaţii false că Ucraina ar plănui un atac militar în Donbas", a reacţionat Dmitro Kuleba într-o postare pe Twitter în limba engleză. "Permiteţi-mi să declar oficial: Ucraina nu plănuieşte nicio ofensivă militară în Donbas", afirmă şeful diplomaţiei ucrainene, subliniind că autorităţile de la Kiev rămân ataşate rezolvării pe cale politică şi diplomatică a conflictului din Donbas.

Citește și: VIDEO Șoșoacă, nou circ cu masca în Senat. Și-a pus-o după ce un senator a sunat la 112 din plen

SVR afirmă că situaţia actuală din jurul Ucrainei aminteşte de perioada ce a precedat războiul din Georgia

În acelaşi timp, Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a declarat luni că situaţia actuală din jurul Ucrainei aminteşte de perioada ce a precedat războiul din Georgia în august 2008, relatează Reuters, citând Interfax.

Rubla rusească a coborât luni pe fondul comentariilor în legătură cu îngrijorările exprimate de Ucraina, SUA şi NATO cu privire la mişcările de trupe ruseşti în apropierea Ucrainei.

Moscova a respins informaţiile potrivit cărora s-ar pregăti să atace Ucraina, denunţând o "isterie artificial alimentată" de către Occident.

Citește și: Interpreta de muzică populară Niculina Stoican, vitezomană de ocazie: peste 120 km/h, în localitate

Rusia a învins Georgia într-un scurt conflict armat de cinci zile în august 2008, iar de atunci aproximativ o cincime din teritoriul Georgiei este ocupat de trupele ruse.

Referindu-se la tensiunile actuale din Ucraina, SVR declară într-un comunicat difuzat agenţiilor de presă ruse: "O situaţie similară am observat în Georgia înaintea evenimentelor din 2008", în care menţionează că preşedintele georgian de la acea vreme Mihail Saakaşvili "a plătit un preţ ridicat" pentru acel război.

SVR califică "absolut false" afirmaţiile potrivit cărora Moscova pregăteşte o invazie în Ucraina, după ce mai multe ţări occidentale şi-au exprimat preocuparea în această privinţă, notează AFP.

"Americanii creionează un tablou terifiant cu hoarde de tancuri ruseşti care se pregătesc să zdrobească oraşe ucrainene, asigurând că deţin 'informaţii fiabile' despre astfel de intenţii ale Rusiei", declară SVR în comunicatul transmis agenţiilor de presă ruse.

SUA furnizează aliaţilor lor "informaţii absolut false cu privire la o concentrare de forţe ruseşti pe teritoriul nostru în vederea unei invazii militare în Ucraina", se mai spune în text.

Aceste declaraţii, neobişnute din partea serviciilor secrete ruse, intervin în plină escaladare a tensiunilor între Moscova şi ţările occidentale cu privire la Ucraina.

SUA, NATO şi UE şi-au exprimat în ultimele săptămâni profunda îngrijorare în privinţa mişcărilor de trupe ruseşti în apropierea frontierei cu Ucraina, care din 2014 este implicată într-un conflict armat cu separatiştii proruşi în estul ţării.

"Orice mişcare a trupelor ruse în limitele teritoriului nostru nu reprezintă o ameninţare pentru nimeni şi nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni", a reiterat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te