Ucraina acuză Rusia că ar fi minat barajul centralei Kakhovka și plănuiesc o catastrofă istorică

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.10.2022 - 10:26
Ucraina acuză Rusia că ar fi minat barajul centralei Kakhovka și plănuiesc o catastrofă istorică - FOTO: Twitter/NOELreports

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că rușii au minat barajul și unitățile Centralei Hidroelectrice Kakhovka și plănuiesc să comită un atac sub steag fals.

Investește în acțiuni cu 0% comision!

Capitalul tău este expus riscurilor.
SHARE

"Rusia pregătește în mod conștient terenul pentru un dezastru pe scară largă în sudul Ucrainei. Avem informații că teroriștii ruși au minat barajul și unitățile centralei hidroelectrice de la Kakhovka", a declarat Zelenski.

Aceasta este una dintre cele mai mari instalații energetice. Barajul său conține aproximativ 18.000.000 de metri cubi de apă. Dacă ruși aruncă în aer acest baraj, peste 80 de așezări, inclusiv Herson, se vor afla în zona de inundații rapide. Sute de mii de oameni ar putea avea de suferit.

Acest lucru ar putea distruge aprovizionarea cu apă a unei mari părți din sudul Ucrainei. Un astfel de atac ar putea lăsa centrala nucleară Zaporojie fără apă pentru răcire. ZNPP ia apă din rezervorul Kakhovka. Chiar și funcționarea canalului, construit pentru alimentarea cu apă a Crimeei, în legătură cu care Moscova își "exprimă uneori îngrijorarea", va fi complet distrusă.

Citește și: VIDEO România cumpără 18 drone turcești Bayraktar, arma care a făcut istorie în Ucraina

În general, numai consecințele ecologice, umanitare și tehnogene devastatoare ale acestui atac terorist rusesc ar putea fi descrise ca o catastrofă istorică."

Zelenski a declarat că Rusia are deja totul pregătit pentru a comite acest atac.

"Angajații ucraineni au fost dați afară din uzina din Kakhovka; acum sunt acolo doar cetățeni ruși. Aceștia dețin controlul total asupra uzinei. Trebuie să acționăm imediat pentru a împiedica Rusia să pună în aplicare acest dezastru", a declarat el.

Citește și: Premierul Olandei: "România și Bulgaria vor intra în Schengen când sunt pregătite"

El a cerut comunității internaționale să trimită o misiune internațională de monitorizare la KHPP, să readucă personalul ucrainean acolo și să asigure o deminare imediată și profesională a tuturor unităților și a barajului.

"Rusia face acest lucru pentru a desfășura o altă operațiune sub steag fals, pentru a comite un atac terorist și a acuza Ucraina de acest lucru", a declarat Zelenski, potrivit Pravda.

În 20 octombrie, Institutul american pentru studiul războiului a raportat că rușii stabilesc condițiile de informare pentru a efectua un atac sub pavilion fals asupra barajul și a unităților Centralei Hidroelectrice Kakhovka pentru a justifica sau acoperi retragerea sa din regiunea Herson.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te