Turcia are motive economice pentru reapropierea de lumea occidentală. Este într-o mare criză

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.07.2023 - 13:18
Turcia are motive economice - Foto: Pixabay/geralt - imagine cu caracter ilustrativ

După ce a îndepărtat Turcia de aliaţii occidentali, preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a schimbat direcţia politică, luând măsuri care au mulţumit SUA şi au deranjat Rusia, o schimbare care vizează parţial inversarea recesiunii economice şi investiţiile.

SHARE

Regândirea politicii externe face parte dintr-o recalibrare mai amplă, făcută de Erdogan, la şase săptămâni după realegerea sa.

A schimbat cursul asupra economiei, inversând politicile financiare neortodoxe, cauzele pentru inflaţia fulgerătoare şi prăbuşirea monedei din Turcia.

Turcia are motive economice

Legăturile lui Erdogan cu preşedintele rus, Vladimir Putin, au afectat de ani de zile relaţiile Turciei cu aliaţii tradiţionali occidentali, împreună cu alţi factori, inclusiv îngrijorarea faţă de conducerea sa din ce în ce mai autocratică.

Dar încuviinţarea dată luni, de Erdogan, pentru aderarea Suediei la NATO, o mişcare la care s-a opus luni de zile, a fost salutată de liderii occidentali, care au încercat să consolideze Alianţa, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, conform News.ro.

Tonul mai cald a fost în contrast cu răspunsul Moscovei, de săptămâna trecută, când Ankara i-a permis preşedintelui Volodimir Zelenski să ia acasă cinci comandanţi ucraineni, care fuseseră ţinuţi în Turcia, în condiţiile unui acord de schimb de prizonieri.

Citeşte şi: Turcia a decis deblocarea aderării Suediei la NATO. Erdogan doreşte să deschidă ''o nouă eră''

Denunţând această mişcare drept o încălcare a acordului intermediat de Turcia, Moscova a spus că Ankara a promis că îi va menţine pe comandanţi în Turcia şi s-a plâns că nu a fost informată.

Analiştii cred că mişcările lui Erdogan, inclusiv declararea sprijinului său pentru aderarea Ucrainei la NATO, nu sunt o coincidenţă.

Citeşte şi: Un rus s-a lăudat pe o plajă din Turcia cu crimele comise în Ucraina. A amenințat cu moartea

"În ultimii ani a existat o percepţie că relaţia turco-rusă a mers prea departe. Acest lucru indică o reechilibrare clară", a spus Galip Dalay, la grupul de reflecţie Chatham House.

Una dintre principalele motivaţii este încercarea Turciei de a ieşi din criza economică şi de a revigora investiţiile străine, a adăugat Dalay, menţionând că legăturile tensionate cu Occidentul au afectat economia şi fluxurile de investiţii.

Deşi Turcia a început să atragă investiţii arabe din Golf, este nevoie de mai mult, a spus el. "Turcia nu vrea ca relaţia turco-rusă să fie lovită grav, dar acest lucru va avea inevitabil un impact asupra relaţiilor. După alegeri, Erdogan simte că are mai mult spaţiu de manevră". 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te