ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN SUA Trump vs ?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.03.2020 - 13:56

Joe Biden va fi mai mult ca sigur candidatul democraților la prezidențiale. Are șanse în fața actualului lider american?

SHARE

Super marțea – o zi, de obicei în martie, când membrii celor două partide din SUA, din peste 20 de state, votează la alegerile primare pentru a selecta candidatul la președinție - s-a încheiat cu Joe Biden conducând lejer în cursa pentru desemnarea candidatului democraților.

Rezultatul a fost socotit de către presă „un miracol”, căci Joe Biden a câștigat în 9 din 13 state, deși contracandidatul său, Bernie Sanders, repurtase un succes uriaș în California și părea de neoprit la nominalizarea democraților pentru cursa prezindențială.

Însă, alegătorii Partidului Democrat au demonstrat din nou că sunt „conservatori” în ceea ce privește nominalizarea pentru cursa supremă, socotind că nimeni nu este mai indicat decât un fost
vicepreședinte care este deja popular și respectat.

Chiar și înainte de alegerile primare, Joe Biden a condus constant în sondaje, iar victoriile lui Sanders urmau un tipar competitiv, cei doi fiind prinși într-o luptă pentru delegați. Totuși, pentru analiștii politici, „revenirea” lui  Biden nu are nimic neobișnuit.

Surprinzător însă la această Super Marți a fost numărul mare de alegători democrați care și-au rupt din agenda zilnică ca să voteze, ceea ce marchează un punct forte al acestui partid în viitoarele alegeri prezidențiale.

Decidenții întârziați l-au ajutat pe Biden să câștige Massachusetts, Minnesota, Carolina de Nord, Texas și Virginia, printre alte câteva state. În unele, aceștia au constituit aproximativ jumătate din alegători, conform sondajelor AP VoteCast din opt state.

Sondajele arată că acești întârziați au votat pentru fostul vicepreședinte. Cel puțin în Virginia, Biden a câștigat două treimi din decidenții întârziați.

Cercetările sociologice mai arată puterea de revenire asupra deciziei într-o cursă care a fost definită de o mulțime de candidați ce au creat confuzie printre alegători, alimentată și de mass media, cursă în care alegerea unui contracandidat democrat puternic pentru Donald Trump devenise o provocare, dacă nu o loterie. 

____________

Citește și Alegerile prezidențiale din SUA în cifre

____________

Marea victorie a lui Biden în Carolina de Sud, cu o săptămână înainte de Super Marți, a reînviat campania și a reorientat alegătorii. Astfel, în 72 de ore, acesta i-a împins pe trei dintre rivalii săi afară din cursă.

Cu toate acestea, senatorul de Vermont Bernie Sanders nu s-a descurcat deloc rău. Prin organizarea agresivă a campaniei de către coaliția sa bazată pe liberali, tineri și populație latino, Sanders a câștigat Colorado și California. Aproximativ 80% dintre cei care l-au ales în California au declarat că s-au decis înainte de ultima etapă.

De cealaltă parte, coaliția lui Biden și-a jucat toate cărțile în Super Marți, câștigând o parte din moderați,  conservatori, alegători cu vârste de peste 45 de ani și afro-americani. În multe state, el s-a bucurat de un avantaj printre femei și absolvenți de facultate. A marșat și pe religie, fiind votat de americanii care merg la biserică cel puțin o dată pe lună.

Mare parte a succesului său a rezultat și din elogiile aduse fostului președinte Barack Obama.

Aproximativ jumătate dintre alegătorii din Carolina de Nord, de exemplu, doreau un președinte care să readucă politica într-o epocă pre-Trump - iar Biden a câștigat majoritatea acestui grup.

Nu există îndoială că legăturile sale cu alegătorii de culoare au fost esențiale pentru revenire.

Biden a repurtat o victorie majoră în Alabama, câștigând aproape 70% din afro-americani, majoritatea alegătorilor democrați din acel stat.

În tabăra adversarului său, puterea lui Sanders încă stă în populația latino, de aceea victoria cea mai clară a fost în California, unde grupul a constituit aproximativ 30% din voturi.

De asemenea, Sanders are încă forță prin mișcarea de tineret. În California și Colorado, a câștigat aproximativ 60% dintre alegătorii sub 30 de ani și aproximativ 40% din alegătorii din Texas și Minnesota.

Michael Bloomberg, care a cheltuit sute de milioane de dolari pentru a-și autofinanța campania la prezidențialele din 2020, a anunțat miercuri că iese din cursă și îl va susține pe Joe Biden.

„Am crezut întotdeauna că înfrângerea lui Donald Trump începe cu o unire a forțelor în spatele candidatului cu cea mai bună șansă să-l doboare. După votul de ieri, este clar că acel candidat  este prietenul meu și un mare american, Joe Biden”, a declarat Bloomberg după Super Marți.

____________

Citește și Alegerile prezidențiale din SUA în cifre

____________

Senatorii republicani au recunoscut că ar fi dorit să se confrunte cu Bernie Sanders. Cu Joe Biden, cursa va fi puțin mai grea.

Oricum, republicanii cred că Trump îl va face „surcele” la prima dezbatere publică.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te