Trump se crede un „Navalnîi”. Acuză că este persecutat de justiția SUA: „Devenim o țară comunistă”

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.02.2024 - 08:11
Trump se crede un „Navalnîi”. Acuză că este persecutat de justiția SUA: „Devenim o țară comunistă” - Foto: Profimedia images

Trump se crede un „Navalnîi”. Fostul președinte american, Donald Trump, a făcut o serie de declarații controversate marți, comparând problemele sale juridice cu persecuțiile politice și invocând soarta lui Aleksei Navalnîi.

SHARE

Într-o declarație ce a stârnit controverse, fostul președinte Donald Trump a comparat măsurile judiciare împotriva sa cu persecuțiile politice și și-a exprimat simpatia față de soarta recentă a opozantului rus Aleksei Navalnîi, care a decedat în închisoare săptămâna trecută în condiții suspecte „după o plimbare” în curtea penitenciarului.

Trump se crede un „Navalnîi” al SUA. Acuză că este „persecutat” de justiție: „Devenim o țară comunistă”

Trump a fost condamnat vineri la o amendă record de 355 de milioane de dolari pentru fraude financiare legate de afacerile sale imobiliare, o sancțiune pe care a echivalat-o cu tratamentul aplicat lui Navalnîi și adversarilor politici din Rusia.

La o întâlnire publică în Carolina de Sud, Trump a declarat: "Este o formă de Navalnîi. Este o formă de comunism sau fascism." El a catalogat judecătorul care l-a condamnat drept "un nebun" și a subliniat că acesta l-a considerat vinovat înainte chiar de începerea procesului.

Într-o intervenție ulterioară la canalul Fox News, Trump a evitat să-l menționeze pe Vladimir Putin, dar a descris pe Navalnîi ca fiind "foarte curajos", sugerând că acesta ar fi trebuit să rămână în exil pentru a-și exprima opiniile politice.

Trump a atras atenția asupra a ceea ce el percepe ca o creștere a influenței totalitare în Statele Unite, afirmând: "Suntem pe cale de a deveni o țară comunistă în multe feluri."

Citește și: Trump se va prezenta la închisoarea din Atlanta, pentru acuzații în caz de subversiune electorală

Declarațiile sale intervin în contextul criticilor pentru tăcerea inițială a lui Trump în legătură cu decesul lui Navalnîi, care a provocat indignare în țările occidentale și a condus la acuzații că Putin este responsabil pentru acesta.

Contracandidata sa pentru nominalizarea republicană, Nikki Haley, a condamnat lipsa de reacție a lui Trump, sugerând că acesta ar fi fie de partea lui Putin, fie nu ar considera cazul ca fiind important.

Citește și: Trump dă vina pe Biden pentru multiplele sale dosalele: „Vrea să-mi distrugă campania electorală”

Trump a folosit ulterior aceste critici pentru a susține afirmația că este victima unei conspirații politice, fără să-l menționeze direct pe Vladimir Putin. Prin intermediul platformei sale Truth Social, el a denunțat "judecătorii escroci ai stângii radicale", promovând teoria unui complot împotriva sa.

Pe lângă procesul civil privind afacerile sale imobiliare, Trump se confruntă și cu patru procese penale legate de presiunile electorale din alegerile din 2020, gestionarea documentelor confidențiale și plățile pentru a acoperi presupuse aventuri extraconjugale. Potrivit AFP, numărul total de capete de acuzare împotriva sa se ridică la 91

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te