Trump schimbă discursul: situația sanitară este îngrijorătare

DE Adelina Sahlean | 22.07.2020 - 13:23
Foto: NBC News

Donald Trump, care se confruntă cu dificultăţi în sondaje, cu aproximativ 100 de zile înainte alegerilor prezidenţiale, criticat din cauza modului în care a gestionat epidemia, încearcăsă se redreseze, recunoscând gravitatea crizei sanitare, relatează AFP.

SHARE

”Cu siguranţă, din nefericire, va fi mai rău înainte să fie mai bine. Nu-mi place să spun asta, dar aşa stau lucrurile”, a declarat marţi seara miliardarul republican la Casa Albă, unde şi-a reluat - pentru prima oară de la sfârşitul lui aprilie - conferinţele de presă cu privire la covid-19, care urmează să devină regulate, ca în toiul pandemiei.

”În aceste ultime săptămâni, noi am observat o creştere îngrijorătoare a cazurilor în numeroase regiuni din Sudul nostru”, a adăugat el, evocând ”incendii mari” şi chiar o ”situaţie foarte dificilă” în Florida, un stat guvernat de unul dintre aliaţii săi apropiaţi şi în care a prevăzut să organizeze, peste o lună, o convenţie menită să lanseze ultima linie dreaptă a campaniei.

După o îmbunătăţire către sfârşitul primăverii, epidemia a accelerat în ţară, cea mai îndoliată din lume - cu cel puţin 141.800 de morţi.

Numărul contaminărilor cu covid-19 a ”explodat” - peste 60.000 pe zi, de o săptămână -, la un total de 3,88 de milioane de la începutul pandemiei, iar bilanţul zilnic al morţilor din cauza covid-19 a început să crească - la peste 700, în medie, pe zi. Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în state din Sud - precum California, Florida sau Texas -, obligate adesea să impună restricţii împotriva ieşirii din izolare.

Trump a încercat până acum, cu orice preţ, să dea pagina covid-19. Grăbit să relanseze economia şi campania sa în vederea alegerilor de la 3 noiembrie, el a fost acuzat că se află în denegare în faţa valului noului coronavirus.

Însă, în urma unui miting eşuat la Tulsa, în Oklahoma, în iunie, cu o audienţă rară, accelerarea epidemiei nu i-a permis să continue cu mari reuniuni publice la care ţine mult. Între timp, adversarul său democrat Joe Biden, care se deplasează precaut pe teren, este considerat cel mai competent în înfruntarea multiplelor crize cu care se confruntă Statele Unite.

Biden îşi sporeşte avansul în sondaje, iar dacă alegerile ar avea loc azi el ar obţine detaşat o victorie, potrivit intenţiilor de vot. Astfel, locatarul Casei Albe îşi schimbă strategia.

Donald Trump şi-a lăudat modul în care a gestionat virusul, a reiterat că acesta va sfârşi prin a ”dispărea” şi a salutat cu entuziasm progresle către un vaccin, însă a recomandat pentru prima oară în mod clar purtarea măştii de protecţie.

”Noi cerem tuturor să poarte o mască atunci când distanţarea fizică nu este posibilă”, a declarat el, scoţând din buzunar propria mască, pe care a purtat-o, cu toate acestea, în public, o singură dată, la 11 iulie, la câteva luni de la începutul pandemiei.

”Indiferent dacă vă plac măştile sau nu, ele au un impact”, a pledat el, în contextul în care este acuzat că a alimentat el însuşi ”incendiile” rezistenţei, apărând până acum ”libertatea” individuală în acest domeniu.

El a mers până la a ”implora” tinerii ”să evite barurile aglomerate”, un ton alarmist pe care l-a abandonat în urmă cu mai multe săptămâni.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.