Informația a fost între timp confirmată și de jurnaliștii de la Washington Post.
Consilieri ai Casei Albe au afirmat că Trump a dezbătut în privat cu asistenţii săi oportunitatea unei măsuri extraordinare - propria graţiere. Unii oficiali din administraţie l-au avertizat însă pe preşedinte că o graţiere semnată chiar de el l-ar face să pară vinovat.
Unii specialişti au argumentat că auto-graţierea este constituţională, deoarece atribuţia de graţiere este formulată extrem de permisiv în Constituţie.
Texte istorice arată clar că fondatorii Statelor Unite au discutat în secolul al XVIII-lea despre auto-graţiere, dar au decis în cele din urmă să nu includă în textul fundamental o limitare explicită.
Trump a fost inculpat săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor, controlată de Partidul Democrat, sub acuzaţia de incitare la ocuparea de către protestatari a Capitoliului din Washington, sediul Congresului SUA, în 6 ianuarie.
Procesul va avea loc în Senat, iar dacă Trump va fi condamnat, ar putea fi descalificat pentru a candida din nou la preşedinţie în 2024.
Sursa agenţiei Reuters a susţinut, sub rezerva anonimatului, că Trump nu se va graţia pe sine şi nu va semna nici graţieri preventive pentru membri ai familiei - un alt subiect discutat cu consilierii.
Aflat la sfârşitul mandatului, liderul de la Casa Albă a semnat deja luna trecută două seturi de graţieri şi s-a întâlnit duminică cu consilierii pentru a finaliza încă o listă, cu peste 100 de nume, pentru care pedepsele vor fi anulate sau comutate, potrivit HotNews.