Trump analizează opțiuni militare. O sută de luptători iranieni morți într-un atac israeliano-saudit

DE Adina Mutăr | 20.09.2019 - 20:58

Pentagonul îi prezintă vineri lui Donald Trump o gamă largă de opțiuni militare pentru Iran, după ce a sancționat Banca Centrală de la Teheran. Un atac israeliano-saudit în regiunea Abu Kamal, Siria, a ucis peste o sută de luptători din milițiile șiite și a distrus depozite.

SHARE

Reuniunea de securitate națională de la Casa Albă este prima în cazul atacurilor asupra rafinăriilor din Arabia Saudită și se va lua o decizie cu privire la modul în care SUA ar trebui să răspundă atacului asupra acestui aliat cheie din Orientul Mijlociu.

Vicepreședintele Mike Pence a catalogat atacul asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită drept „act de război”, precizând că „președintele va analiza faptele și va lua o decizie cu privire la următorii pași.”

„Poporul american poate fi sigur că Statele Unite ale Americii vor apăra interesul nostru pentru regiune și vom fi alături de aliații noștri”, a subliniat Pence.

Răspunsul Statelor Unite ar putea implica acțiuni militare, politice și economice, iar opțiunile militare ar putea include chiar atacuri aeriene asupra unor ținte iraniene sau acțiuni mai puțin vizibile, cum ar fi atacurile cibernetice.

Generalul Joseph Dunford, șeful Statului Major Interarme, a declarat că necesitatea unui răspuns la atacul asupra unui aliat este o „decizie politică”, nu a armatei.

„Datoria mea este să ofer președintelui opțiuni militare în cazul în care decide să răspundă cu forța militară. A dorit o gamă completă de opțiuni. În Orientul Mijlociu, avem forțe militare, am făcut foarte multe planificări și avem multe opțiuni”, a spus Dunford.

Reuniunea de la Casa Albă vine după un atac israeliano-saudit, primul în această cooperare, asupra complexului militar iranian din regiunea Abu Kamal din Siria.

A fost o operațiune comună a forțelor aeriene israeliene și saudite, au declarat vineri, 20 septembrie, surse militare pentru DEBKA.  

Au fost distruse depozite de rachete și muniții pe care Iranul le-a instalat aproape de granița siriano-irakiană, și au fost uciși peste o sută de luptători iranieni și din milițiile șiite irakiene și Hezballah. Se estimează că sunt câteva sute de răniți.

Surse militare occidentale au raportat că SUA au oferit acoperire aeriană, precum și informații, dar nu au intervinit în prima colaborare militară raportată dintre Arabia Saudită și Israel.

Președintele Donald Trump a așteptat să vadă cum decurge ofensiva israeliano-saudită împotriva unor ținte iraniene, de aceea a spus că se va decide în 48 de ore.

Vineri, acesta a impus sancțiuni asupra Băncii Centrale a Iranului. „Acum am tăiat toate sursele de fonduri pentru Iran”, a declarat președintele Trump. Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a întărit că banca este ultima sursă de fonduri a Teheranului.

Președintele iranian, Hassan Rouhani, se pregătește să plece în SUA pentru Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York, săptămâna viitoare, după ce i s-a acordat viză, cu întârziere.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te