O astfel de alianță reprezintă o amenințare la adresa intereselor Rusiei, deoarece Turcia, Regatul Unit și România ar putea, de asemenea, să sponsorizeze coaliția, furnizându-i arme și creînd tensiuni cu Rusia în regiunea Mării Negre, notează experți militari ruși în Nezavisimaya Gazeta.
„O uniune trilaterală formată în situația actuală are unele caracteristici speciale, principala fiind că SUA și NATO încearcă să alimenteze resentimentele dușmanilor Rusiei la o scară mai largă și să organizeze acțiuni bine coordonate care vizează combaterea Moscovei", a declarat colonelul Eduard Rodyukov, membru și consilier științific al Academiei Militare.
„Georgia nu are flotă, forțele aeriene se află într-o situație dificilă, dar țara are o infrastructură militară bună. Atât Georgia, cât și Ucraina permit avioanelor de recunoaștere americane care monitorizează facilitățile militare rusești să zboare peste teritoriul lor", a declarat generalul Iuri Netkacev, expert militar. El a subliniat că, în următorul pas, Ucraina și Georgia vor permite NATO să desfășoare avioane de război pe aerodromurile lor militare.
Conform rapoartelor, Turcia va furniza drone Bayraktar TB-2S către Forțele Aeriene din Ucraina în 2021. Netkacev consideră că dronele vor reprezenta o amenințare serioasă nu numai pentru forțele terestre ruse, ci și pentru navele Flotei Mării Negre.
„Dronele pot fi controlate din spațiu și pot trage rachete ghidate fără a intra în zonele inamice de apărare aeriană. Acestea fiind spuse, comanda militară a Rusiei va trebui să găsească instrumente eficiente pentru a aborda astfel de amenințări", a subliniat expertul.